HÍREK  2017. május 15.      1,506
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A drogprevencióról rendeztek fórumot

Tanulságos élethelyzeteket és elgondolkodtató statisztikákat ismerhettek meg a kábítószer-fogyasztás kapcsán a Kispest Jövőjéért Egyesület drogprevenciós fórumának résztvevői a Kispesti Kaszinóban péntek délután.

A drogprevencióról rendeztek fórumot
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Fiatalokat, szülőket és pedagógusokat egyaránt érinti, milyen jelekből lehet észrevenni, hogy valaki tudatmódosító szer hatása alatt áll, és mit lehet tenni a drogfogyasztás elkerülése érdekében – mondta köszöntőjében Gajda Péter polgármester, aki felhívta a figyelmet a KMO Művelődési Házban immár 20 éve eredményesen működő „Mondj nemet!” komplex szakmai programra, valamint a rendőrség és a szociális területen dolgozó szakemberek prevenciós munkájának fontosságára.

Plánk Róbert ezredes, a Kispesti Rendőrkapitányság vezetője a drogfogyasztás megelőzésének lehetőségeiről tartott előadást, amelyben hangsúlyozta, hogy a kábítószerrel való visszaélésre vonatkozó rendőrségi statisztikák nem feltétlenül mutatnak objektív, valós képet a helyzetről, ugyanis a legtöbb ilyen bűncselekmény rejtve marad a hatóságok előtt. A kábítószer-fogyasztás nem csupán az egészségre jelent veszélyt, vonzataként sokan követnek el bűncselekményeket azért, hogy hozzájussanak a pénzhez, amelyből a fogyasztást tudják finanszírozni. A rendőrség elsősorban a kábítószer-terjesztőket, a dílereket igyekszik felderíteni, de minden olyan esetben is eljárást indít, amikor felmerül a kábítószer-fogyasztás gyanúja. Ha a fogyasztó vállalja a féléves gyógykezelésen, ún. elterelésen való részvételt, a nyomozást egy évre felfüggesztik vele szemben. Plánk Róbert a megelőző, felvilágosító és tájékoztató munka kapcsán kiemelte az önkormányzat, a KMO Művelődési Ház és a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitánysága közötti együttműködési megállapodást, amelynek keretében idén februárban megalakult a Kispesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF).

A rendőrkapitány itt mutatta be először a BRFK által összeállított prezentációt, amely nemcsak az érintett korcsoportok figyelmét hívja fel a szerfogyasztás hatásaira és veszélyeire, de a szülőknek és a pedagógusoknak is segít abban, hogy időben felismerjék a kábítószer-használatra utaló jeleket és testi tüneteket, illetve a fogyasztáshoz használt eszközöket. Plánk Róbert elmondta, a kábítószer-fogyasztás jellemzően a fiatalokat és a fiatal felnőtteket érinti, a serdülőkori szerhasználat rendszerint valamilyen közösségi tevékenységhez kapcsolódik. A leggyakoribb, legkönnyebben hozzáférhető szerek között szerepel a kannabisz vagy marihuána, a pszichoaktív szerek közé tartozó biofű vagy spice, a partidrogok közül a speed és az ecstasy. Az új pszichoaktív kábítószerek hatása – a folyamatosan változó összetevők miatt – gyakran kiszámíthatatlan, éppen ezért sok esetben rendkívül nehéz biztosítani a megfelelő orvosi ellátást. A BRFK két kisfilmet is készített, amelyekben egykori drogfüggők mesélnek a kábítószer-fogyasztás halálos kockázatairól. Plánk Róbert kiemelte a család, a hozzátartozók, a barátok, az iskola szerepét és a civil szervezetek munkáját, a gyors és hatékony segítségnyújtás fontosságát a kábítószer elleni küzdelemben.

Ezt követően Smitola György, a Magyar Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója (MRE KIMM) ráckeresztúri drogrehabilitációs otthonának mentora vázolta a rehabilitáció lehetőségeit és módszereit, majd bemutatta az otthon egyik lakóját. A 15 éves H. Gergő előadásában részletesen és őszintén, korát meghazudtoló komolysággal mesélt arról, milyen körülmények, élethelyzetek, családi és iskolai problémák vezették tévútra, és lett már ötödik osztályos korában a kábítószerek rabja, miként próbált többször is megszabadulni a drogfüggőségtől, s végül hogyan került a jelenleg számára segítséget nyújtó rehabilitációs otthonba. Gergő elmondta, hosszú hónapok teltek el, amíg eljutott odáig, hogy rájöjjön: nem másokért, hanem önmagáért, a saját jövőjéért kell küzdenie és megváltoznia – a nyilvánosság elé állásával is egy újabb kihívásnak tett eleget a gyógyulása érdekében. Már eddig is sok segítséget kapott a közösségi terápiától, és növekvő akaraterővel próbál egyre több értelmes célt találni az életében: folytatja tanulmányait, elkezdett gyülekezetbe járni, emellett szeretne sportolni és zenélni.

Utolsó előadóként Varga Dániel drogpreventor, a Köztes Átmenetek Nonprofit Kft. programigazgatója ismertette a legális és illegális drogok használatára, fogyasztására vonatkozó legfrissebb országos statisztikákat. Örömmel újságolta, hogy az elmúlt két hónapban, a május 6-i zárásig több ezren tekintették meg a „Köztes átmenetek – a drog” című interaktív prevenciós kiállítást a KÖKI Terminálban. A drogpreventor bemutatta a hallgatóságnak a KMO Művelődési Házban immár 20 éve működő „Mondj nemet!” komplex prevenciós programot, amelynek munkájába idén kapcsolódott be a Köztes Átmenetek. A program keretein belül továbbra is ingyenesen tartanak felvilágosító előadásokat és interaktív drogprevenciós foglalkozásokat az általános és középiskolákban Kispesten és más kerületekben is.