HÍREK  2017. május 15.      1,772
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Madártanösvényt avattak Wekerlén

Egy óra alatt kényelmesen bejárható a Wekerletelepen kialakított tanösvény, amelynek útvonalán 23 madárodút szereltek fel, a sétálókat pedig információs táblák tájékoztatják a madarakkal kapcsolatos, négy évszakban szükséges teendőkről. A wekerlei madártanösvényt Gajda Péter polgármester és Dér-Mányi Móni, a Kispesti Helen Doron Nyelviskola szakmai vezetője nyitotta meg a Kós Károly téren, szombaton.

Madártanösvényt avattak Wekerlén
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

Önkéntesek munkájának eredményeként, két hónap alatt készült el a Kispesti Helen Doron Nyelviskola kezdeményezésére, az önkormányzat és a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) támogatásával a wekerlei madártanösvény. A több mint másfél kilométer hosszú tanösvényt a Kós Károly téri Illatok kertjében rendezett ünnepségen Gajda Péter, Kispest polgármestere nyitotta meg, aki köszönetet mondott az önkéntesek munkájáért, majd az ünnepélyes szalagátvágást követően Zöld Kispestért polgármesteri díjat adott át Dér-Mányi Móninak, a Helen Doron Nyelviskola szakmai vezetőjének, aki nem tud részt venni a Városházán május 16-án rendezendő átadóünnepségen. Az önkormányzat 2008 óta jutalmazza meg a díjjal a környezetszépítőket: az emlékplakettet és oklevelet azok kapják meg, akik önkéntes tevékenységükkel aktív részt vállalnak közvetlen környezetük szépítésében, a természeti értékek és a zöldfelületek védelmében, illetve kezdeményezésükkel, programjaikkal a környezettudatos nevelést segítik Kispesten.

A Shopmark bevásárlóközpontban – a volt Europarkban – 11 éve működő nyelviskola küldetése, hogy környezettudatosságra is nevelje a gyerekeket. Idén a madarak kerültek a középpontba, ezért gondoltunk arra, hogy az iskolánkhoz közeli Wekerletelepen létrehozunk egy madártanösvényt. A tanösvény kialakítása remek alkalom arra is, hogy a gyerekeket rávezessük az együttdolgozás örömére, az önkéntes munka szépségére – mondta el lapunknak a nyelviskola szakmai vezetője. Az útvonalat a fatörzsekre festett jelek, fehér alapon fekete madarak jelzik, amelyek a Kós Károly térről indulva a Mészáros Lőrinc utcán, a Corvin körúton, az Esze Tamás utcán, a Petur utcán, a Vereckei közön és a Thököly utcán át vezetnek vissza a főtérre, érintve a Győri Ottmár és a Hársfavirág teret.

A madarakkal kapcsolatos szakmai segítséget Nagy Levente fiatal wekerlei madarásztól kaptuk. Vele választottuk ki a tanösvény mentén álló fák közül a legalkalmasabbakat, és helyeztük ki a különböző fajoknak való 23 odút, amelyeket a Közpark Kft. munkatársai készítettek el. Négy helyszínen új információs táblákról tájékozódhatnak a sétálók a madarakkal kapcsolatos, négy évszakban szükséges teendőkről. A kiindulópontnál és a túra felénél, a Győri Ottmár téren álló meglévő hirdetőtáblákra olyan térképet helyeztünk el, amelyen bemutatjuk a tanösvényt és a telepen élő fajokat – tudtuk meg Dér-Mányi Mónitól, aki azt is elmondta, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakmai segítséget és a táblákra kerülő madárfotókat biztosította, a grafikákat pedig Gera Attila készítette.

A madártanösvény ünnepélyes átadásához kapcsolódóan a szervezők gyermekprogramokkal, sport- és kézműves foglalkozásokkal várták a kicsiket, és ebből az alkalomból adták át a nyelviskola által meghirdetett rajzpályázat díjait is. Ezt követően az érdeklődők Nagy Levente vezetésével bejárhatták a tanösvény útvonalát, és madárfiókák gyűrűzésében is részt vehettek.