HÍREK  2017. május 22.      1,365
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Jól sikerült a wekerlei hétvége

Péntektől vasárnapig tartott a XIII. Wekerlei Székelykapu Napok programsorozata, amelyet a Magyar Kollégium Kulturális Egyesület, a Wekerlei Társaskör Egyesület és a Wekerlei Futóklub rendezett, együttműködésben a Wekerlei Kultúrházzal és a Wekerlei Önkéntes Centrummal.

Jól sikerült a wekerlei hétvége
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

A hagyományokhoz híven a Wekerlei Társaskör pincegalériájában kezdődött a rendezvény pénteken T. Szilágyi Ágnes Körforgás című fotókiállításával, amelyen a Merliton fuvolatrió működött közre. A tárlatot Somogyvári Rudolf dokumentumfilm-rendező nyitotta meg. Az esti folytatásban ugyanitt ifjú tehetségekkel tehettek zenei utazást az érdeklődők: a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek hangversenyét Csonka Gábor hegedűművész szerkesztette.

Szombat délelőtt gyerekek foglalták el a Kós Károly téri nagyszínpadot: a Wekerlei Kultúrház szervezésében a kerület óvodáinak és iskoláinak csoportjai, valamint a helyi amatőr gyermekcsoportok Néptánc, moderntánc és sportbemutatóit élvezhette a közönség.

Jól sikerült a wekerlei hétvége
A képre kattintva galéria nyílik. (47 kép)

Benépesült az Életfa tere víz ihlette játékokkal és kézműves foglalkozásokkal. A Wekerlei Önkéntesek sátrából indult a „kincskeresés”: a gyerekek kis kalózzá változva térképpel kereshették fel a résztvevő sátrakat, pecséteket gyűjthettek, amiket aztán beválthatták egy zászlócskára, ami beépült a nagy, közös, wekerlei hajóba. Az Életfa előtt, a játszótér és a szökőkút közötti járdaszakaszon vízkalligráfus-bemutató is volt. Elindult a „Wekerle titkai” című helytörténeti kocsikázás is.

Délelőtt köszöntötte a rendezvényt a bolgár nagykövetasszony is. Uliana Bogdanszka méltatta Kispest és Smolyan testvérvárosi kapcsolatát, amely fontos része a bolgár-magyar barátságnak. elmondta, a tavalyi után idén is elindított bolgár futóparadicsom-palántaosztással az egykori kispesti bolgárkertészekre is emlékeznek.

Délután a nagyszínpadon fellépett a Kereplő Bábszínház, az ADOL Mozgásművészeti Stúdió, a Wekerlei Mozgásműhely gyermek zumba csoportja, a VonZArt Táncegyüttes, majd a színpad előtt gólyalábas interaktív zsonglőr show következett.

A kiemelt támogató nevében Kispest polgármestere köszöntötte a program résztvevőit. Gajda Péter hangsúlyozta, nagyon fontos családi rendezvény a Wekerlei Székelykapu Napok, ezért is támogatja minden évben az önkormányzat. Említette az idei legfontosabb Wekerletelepet érintő beruházásokat is: a kerületi kerékpárút-hálózat fejlesztését, a Berzsenyi utcai gyermekrendelő felújítását, a világítás korszerűsítését az Erkel iskolában és tanterem építését a Pannónia iskolában.

Az esti programot a Wekerlei Mozgásműhely Hastánc show-ja indította, majd a Fakutya zenekar és Halmos Kata szórakoztatta a közönséget. Sötétedéskor a B-shop zenekar a bizonytalan időjárás miatt nem a kocsmánál, hanem a társaskörben játszotta a kocsmazenét.

Jól sikerült a wekerlei hétvége
A képre kattintva galéria nyílik. (19 kép)

Vasárnap elrajtolt a XV. Wekerlei Székelykapu Futás a Kós iskola elől: a nagyok, 560-an 4 kilométert, a kisgyerekek, 212-en 400 métert teljesítettek. „Aki megszereti és megérzi a futásban rejlő felemelő érzést, aki lelki egyensúlyt talál, egyre inkább napsugarasabbnak látja a mindennapokat” – fogalmazott megnyitójában Romhányiné Kovács Mária testnevelő. Az idei jubileumi futást a nemrég elhunyt Szamosi István emlékének ajánlotta, aki évekig indította rajtpisztolyával a versenyt. Arról is beszélt, hogy idén egy wekerlei kisfiúnak gyűjtenek adományt. A futóverseny „lelke” lapunknak elmondta, Kispestnek és Wekerletelepnek szervezi a versenyt, ezért nagy öröm, hogy a versenyzők többsége innen kerül ki. Különösen fontosnak nevezte az önkéntesek szerepét, az építészeti örökség mellett ez a szellemiség, az önkéntesség is az öröksége Wekerlének – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a rendezvény hátteret ad ahhoz, hogy erős kapcsolatok alakuljanak ki az emberek között.

Délután a Wekerlei Piknik várt mindenkit a Kós Károly téren. Hangulatát helyi csoportok bemutatkozása színesítette, a sportbemutatókhoz csatlakozni is lehetett. A Tatay Színház két előadással várta a gyerekeket, és rendhagyó módon idén a felnőtt közönségnek is készültek egy mesével. Több új csoport is bemutatkozott: volt gyeplabda, beletekinthettek az akrobatika és a zsonglőrködés rejtelmeibe, megismerhették a Wekerlei Népdalkört és a Karuna Mantra Experiment zenéjét is.

Összesen mintegy 300 önkéntes több mint 3 hónapig dolgozott a programon – tudtuk meg a rendezvény főszervezőjétől. Romhányi András népművelő egy jelentős változásra is felhívta a figyelmet az idei Székelykapu Napok kapcsán: a korábbi évek szombatjaihoz képest idén csökkent a jelentősége a színpadnak. Most az Életfa tere és a hajóvá „varázsolt” domb került előtérbe a programok során. A életfa alapgondolata a víz volt, a hajó és az életfa között dolgozott a vízkalligráfus, egymásra hívták fel a figyelmet, ezzel is a közösségi eseményeket, programokat erősítettük – fogalmazott a Magyar Kollégium Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy a jövőben szeretnék még látványosabbá, érzékelhetőbbé tenni a különbséget.