HÍREK  2017. május 25.      1,348
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Lift épül a Városházán

Egyebek mellett a szociális étkezési-díj emelésének átvállalásáról és a Városháza részleges akadálymentesítéséről is döntöttek a képviselők a mai rendkívüli testületi ülésen.

Lift épül a Városházán
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Tárgyalták a képviselők az önkormányzat 2016. évi zárszámadását. E szerint tavaly összesen 10 milliárd 852 millió 960 ezer forint előre tervezett bevételből 9 milliárd 45l millió 153 ezer forintot teljesített az önkormányzat, valamint a tervezett 10 milliárd 852 millió 960 ezer forintnyi kiadásból csupán összesen 8 milliárd 348 millió 17 ezer forint lett. A tavalyi fejlesztési bevétel 1 milliárd 376 millió 806 ezer, míg fejlesztési kiadása 508 millió 881 ezer forint volt. A zárszámadás szerint az önkormányzati intézmények (KMO, Kispesti Uszoda, Kispesti Egészségügyi Intézet, GESZ, VAMŰSZ, Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat) összesen mintegy 140 millió forintot spóroltak meg, pénzmaradványukkal önállóan gazdálkodhatnak. Az önkormányzati szintre – költségvetési szervekkel együtt – 1 milliárd 583 millió 289 ezer forint összesített pénzmaradvány, költségvetési tartalék került.

Napirendre került a polgármesteri hivatal és intézményeinek 2016. évi belső összefoglaló ellenőrzési jelentése is, amelyet a törvényi előírásoknak megfelelően a zárszámadási rendelettel együtt kellett tárgyalnia a képviselő-testületnek.

A Pensio Minőségi Szolgáltató Kft. kérésére a szolgáltató által kért áremelésből június 1-jétől 6 százalékos mértékű áremelést hagyott jóvá a szociális étkeztetésben az önkormányzat. A Pensio szerint erre azért van szükség, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendeletben módosított előírásait csak a szolgáltatói díj emelésével tudja biztosítani. A rendelet módosítása éves szinten várhatóan közel 3,5 millió forinttal növeli az önkormányzati kiadásokat, mivel a 6 százalékos áremelést az önkormányzat nem tervezi a rászorulókra terhelni. Ferenczi István (LMP) a napirend kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a szolgáltató hosszú ideje nem teljesíti az önkormányzattal kötött szerződést, hiszen a négy főzőkonyhából, csak hármat üzemeltet. Vinczek György alpolgármester (MSZP-DK-Együtt-PM) a felvetés kapcsán arról tájékoztatta a képviselő-testületet, hogy a Pensio ügyvezetője levélben értesítette, hogy mivel a kerületi napközis tábor turnusainak egyike az Eötvös iskolában lesz, ezért arra az időre újra nyitják a konyhát, és azt követően újra üzemel majd.

A képviselő-testület támogatta, hogy Kispest Önkormányzata és Budapest Főváros Önkormányzata között együttműködési megállapodás jöjjön létre ,,A wekerlei kispiac felújítása" című Tér_Köz pályázat megvalósítására, amelyre 110 millió forintot nyert az önkormányzat. A pályázott támogatás összege 204 millió forint volt, így a csökkentett támogatásból megvalósítandó pályázat tervezett elemei a következők: megújuló energiaforrások használatával piacépület építése és környezetének rendezése, fedett-nyitott közösségi tér kialakítása, szelektív hulladékgyűjtés bevezetése a piacon, wifi-hálózat kiépítése a területen, biciklitárolók elhelyezése és térfigyelő-kamera kiépítése. A pályázati támogatás az előkészítési költségek (építési engedélyezési tervek és kiviteli tervek) és a közösségi programok esetében 50 százalékos, a beruházási elemeknél pedig 65 százalékos, tehát az önkormányzatiak hozzávetőleg 60 millió forint kötelező önrészt kell hozzátennie a beruházáshoz. A pályázat megvalósítása érdekében 2017. június 30-ig megszületik az együttműködési megállapodás a főváros és a kerület között, ezzel párhuzamosan az önkormányzat elkészítteti az építési engedélyeztetési terveket. Ezt követően 2018. január 31-ig kell a projekt részletes anyagát benyújtani a támogatóhoz (jogerős építési engedéllyel rendelkező tervek), a támogatási szerződés megkötésére 2018. március 31-ig kerül majd sor. Kertész Csaba alpolgármester (MSZP-DK-Együtt-PM) kérdésekre elmondta: a piac a Zoltán utcai teniszpályák közelében konténerekben kap ideiglenesen helyet. Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) felvetésére, hogy az ideiglenes elhelyezés minél közelebb legyen az eredeti helyszínhez, Gajda Péter polgármester (MSZP) elmondta: az önkormányzat nyitott bármilyen megoldásra, és addig egyeztetnek majd, míg közös megegyezés nem születik erről.

Régi adósságát pótolhatja most az önkormányzat azzal a döntéssel, hogy a Városháza részleges akadálymentesítése érdekében megbízza a Vagyonkezelő Műszaki

Szervezetet (VAMŰSZ) lift építésével az ingatlan ÉNY-i belső udvarában, a jegyzői titkárság felöli homlokzaton. A Városház tér 2010-es felújítása során az épület külső akadálymentesítése megtörtént, most a Díszterem és környékének akadálymentesítésére kerülne sor.

Kedvezményes bérbeadásról is döntöttek a képviselők: a XIX. Kós K. tér 2. alatti, nem lakáscélú, 83 négyzetméteres önkormányzati helyiséget a Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület bérelheti.

Módosította az önkormányzat a települési támogatás megállapításáról, kifizetéséről, folyósításáról, valamint felhasználásának ellenőrzéséről szóló rendeletét is. A rendeletbe új méltányossági ok került, így igényelhető a támogatás, ha a kérelmező vagy családtagja súlyos krónikus betegségére tekintettel szakorvosi kezelésre szorul.

A képviselő-testület felülvizsgálta és aktualizálta a 2015-2019. évekre vonatkozó önkormányzati Stratégiai Ellenőrzési Tervét.

Véleményezték a képviselők a Kispesti Ady Endre Általános Iskola fenntartói jogának átadását a Budapest-Kispest-Központi Református Egyházközség részére. A képviselő-testület támogatta az egyházközség kezdeményezését az alábbi kikötésekkel: a felvételnél az első osztályba beiratkozottak közül előnyben kell részesíteni a körzetes gyermekeket a jelentkezők 50 százalékáig, az integrált oktatás elve változatlanul valósuljon meg az intézményben, a sajátos nevelési igényű tanulók ellátása továbbra is magas színvonalon maradjon meg, amennyiben a fenntartóváltás megtörténik, a Külső-Pesti Tankerületi Központtal kötött önkormányzati vagyonkezelési szerződést módosítani szükséges. A döntésnél a testület figyelembe vette az intézmény közösségének kívánságát, amely az átadást támogatta. Ferenczi István képviselő szerint a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartva az intézmény kívánságát, egy olyan folyamathoz asszisztál a képviselő-testület, amely gyorsítja az oktatás államosítása után az intézmények egyházi kézbe való juttatását. Ez azonban veszélyeztetheti az oktatás világnézeti semlegességnek biztosítását. Ehhez kapcsolódóan Teknős Ferenc képviselő (MSZP-DK-Együtt-PM) azt kérdezte, miként válogatnak majd a felvételre jelentkező gyerekek között, és mi lesz a még ott dolgozó pedagógusokkal. Vinczek György alpolgármester hozzászólásában aggodalmát fejezte ki azért, hogy a kispesti iskolák mindig nagyon büszkék voltak arra, hogy a kerületi intézményekben integrált oktatás folyt, és reményét fejezte ki, hogy ez nem sérül a továbbiakban sem. Mondandójában kitért arra is, hogy nem ért egyet azzal, hogy az egyházi iskolák magasabb támogatást kapnak az állami intézményekhez képest.