HÍREK  2017. augusztus 10.      2,407
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elhunyt dr. Sebestyén Péter díszpolgár

Dr. Sebestyén Péter életének 89. évében, 2017. július 25-én hunyt el. Kispest Díszpolgárát augusztus 12-én 11 órakor búcsúztatják a Wekerlei Munkás Szent József templom altemplomában.

01sebestyen-peter1708

Dr. Sebestyén Péter Budapesten született 1929-ben. Tehetségének köszönhetően a gépészmérnöki és a gazdasági mérnöki diploma megszerzését követően a Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett doktori címet. Már ifjú diplomásként a munkaszervezés, a fejlesztés-beruházás volt a fő szakterülete. A Produktor elnevezésű szervezési vállalatnál vezetőként a döntés-előkészítés, illetve a műszaki-tudományos információs rendszerek kialakítása, majd az értékelemzés módszerének elterjesztése volt a fő feladata. Szakmai tekintélyét jelzi, hogy ebben az időben 15 ipari nagyvállalat beruházásának az előkészítésében vett részt. Jelentős szerepet játszott a hazai műszaki-tudományos információs rendszer megalapozásában, valamint az értékelemzés szakmai bázisának a kialakításában. Az alkalmazás területén is kiemelkedő eredményeket ért el közel 200 sikeres, több milliárd forint értékű megtakarítást eredményező értékelemzésben való közreműködésével. Elismertségét mutatja, hogy a Nemzetközi Értékelemző Szövetség legmagasabb minősítésű szakmai oklevelét is megkapta. Tapasztalatait több mint 100 publikációban, egyetemi előadásokon, nemzetközi fórumokon és könyvekben egyaránt közreadta.

Szakmai tevékenysége mellett 1945 óta aktívan politizált. 1992-től 2002-ig a Kispesti Önkormányzat képviselő-testületének a tagja, több éven át az MSZP frakcióvezetője volt. Politikusként is a szakmai kérdésekkel foglalkozott a legszívesebben. Tekintélyét jelzi, hogy az önkormányzat kiemelt testületének, az Igazgatási és Ügyrendi Főbizottságnak az elnöki tisztét töltötte be. Elkötelezettségének megfelelően, következetesen segítette a kulturált és konszenzuson alapuló szakmai és politikai együttműködést, az önkormányzat és a lakosság érdekeinek a képviseletét. Aktívan részt vett a Kolónia Kispest Helytörténeti és Helyismereti Közalapítvány munkájában is.

Dr. Sebestyén Pétert Kispest Önkormányzata saját halottjának tekinti. Végső búcsúztatása és hamvainak elhelyezése augusztus 12-én 11 órakor a Wekerlei Munkás Szent József templom altemplomában, a római katolikus egyház szertartása szerint lesz.