HÍREK  2017. szeptember 06.      1,180
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A nyárfák védelmében

Nem változott az önkormányzat Zöldprogram Irodájának évekkel ezelőtt megfogalmazott szakmai véleménye a kanadai nyárfákról annak ellenére, hogy a fővárosi közgyűlés kiadta az engedélyt azok teljes kivágására a főváros kezelésében álló zöldterületeken. A nyárfapamacs azon kívül, hogy idegesítő, nem allergén – állítják a szakemberek.

nyarfavatta

Furcsa döntés született a fővárosi közgyűlésen, hiszen a testület úgy szavazta meg valamennyi kanadai nyárfa kivágását, hogy nem tudta pontosan, hol és hány darab van belőle. Ezekből a nyárfákból az ’50-es és a ’60-as években rengeteget ültettek elsősorban a lakótelepeken. Előnyük volt, hogy gyorsan nőttek, de már akkor azt tervezték, hogy folyamatosan nemesebb fákkal pótolják majd azokat.  A vita évtizedek óta azon van, hogy mennyire allergén ez a növény, azaz a nyárfa szösze, repítő szőrös toktermése. A szakemberek véleménye szerint nem allergén, csak irritálja tavasszal a nyálkahártyát.

A kerületi Zöldprogram Irodához az áprilisi-májusi időszakban sok panasz érkezik a „nyárfavatta” okozta kellemetlenségek miatt. Igen sokan jelezik a „vattával” kapcsolatban allergiás-asztmatikus megbetegedésüket. Sokszor azt is kérik a környéken élők, hogy az önkormányzat adott körzetekben vágassa ki a nyárfákat. A kerületben lévő csaknem félezer darabos nyárfaállomány védelme érdekében több félreértést, tévhitet szeretnénk eloszlatni – válaszolta kérdésünkre Tichy Judit, a Zöldprogram Iroda vezetője.

A nyárfa vattája több más kellemetlenség mellett nem okoz, nem okozhat allergiás tüneteket! Mint az közismert, az allergiás tüneteket egyes növények virágpora, vagyis pollenje válthatja ki. Ezzel szemben a nyárfa „vattája” nem más, mint különböző nyárfa változatok egyes egyedeinek a termése repítő szőrökkel, vagyis a „vattával” ellátott magvai. Az, hogy sokan azt hiszik, hogy a nyárfa vattája, vagyis termése allergiás tüneteket válthat ki, azzal van összefüggésben, hogy a fák termésének érése, azaz a szórása a pázsitfűfélék virágzásával szokott egybe esni. Egyes fűfélék, például az angol perje, csomós ebír, stb. pollenje viszont valóban igen gyakran válthat ki allergiás tüneteket. Pont ezért ebben az időszakban sokan, nem véletlenül szénanáthának is nevezik az allergiás jellegű betegségeket. Ezért mi azt gondoljuk, hogy önmagában a fa termése miatt nem kell sem kivágni, sem pedig visszavágni nyárfákat – hangsúlyozza a szakember.

Tichy Judit a kispestiek türelmét és megértését kéri, hiszen a termésszórás maximum egy hónapos időszakában gyakoribb takarítással bőven ellensúlyozni lehet a termés okozta kellemetlenségeket, szemben azzal, amit egy kifejlett nagy lombozatú nyárfa javít közvetlen környezetén például az oxigéntermelő képességével. Más kérdés az elöregedő és esetenként balesetveszélyes nyárfák kezelése. Ezeket, ha indokolt, akkor a Zöldprogram Iroda a mindenkori költségvetési kereteken belül cseréli, vagy visszavágatja – tette hozzá.