HÍREK  2017. szeptember 07.      1,431
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Látványosan megújult a Bokréta Bölcsőde

A nyár végi határidőre elkészült a Bokréta Bölcsőde korszerűsítése. Megújult a fűtési rendszer, kicserélték a burkolatokat, és két vizesblokk teljes felújítására is sor került.

Látványosan megújult a Bokréta Bölcsőde
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Intézmény-felújítási programja keretében három év alatt összesen mintegy 1,5 milliárd forintot, azaz évente 500 ezer forintot fordíthat az iskolák államosítása után megmaradt intézményeinek felújítására az önkormányzat. Ez azért nagyon fontos, mert a kerületi intézmények többsége, így a Bokréta Bölcsőde is már harminc-negyven éves, vagy annál idősebb, így rájuk fér egy-egy nagyobb korszerűsítés – tudtuk meg Kispest polgármesterétől. Gajda Péter kérdésünkre elmondta, hogy a VAMŰSZ szakemberei korábban már felmérték valamennyi intézmény – akkor még az iskolák is az önkormányzathoz tartoztak – műszaki állapotát, és annak megfelelően, igény szerint folyik a felújítás az elkövetkező években. Bár az iskolák fenntartása már nem az önkormányzat feladata, de a beígért bővítéseket, felújításokat, így például a Pannónia iskola tanterembővítését, a kerület még teljesíti. De várhatóan a Bokréta bölcsődében is folytatódik majd a felújítás az elkövetkező években, hiszen az épület világítására is ráfér már a korszerűsítés – tette hozzá a polgármester.  

 Korcsmáros Mariann, a tagintézmény vezetője tájékoztatása szerint a jövőre negyvenéves, 72 kisgyermek gondozását végző intézményre, ahol most a beszoktatás zajlik, most rá sem lehet ismerni, mert látványos változások történtek a nyár végi felújításkor. Mint megtudtuk, felújítás hat hetéből csupán két hétig üzemelt a bölcsőde, a munkálatok zömét a nyári zárásra időzítették.

A bölcsőde felújításának leglátványosabb eleme, a két vizesblokk, valamit a közlekedőfolyosók felújítása volt – mesélte a VAMŰSZ igazgatója, Kránitz Krisztán. A korszerűsítés legjelentősebb része a 66 radiátor és az oldalági fűtésvezetékek részleges cseréje volt, amely mintegy 10 millió forintba került. Négy csoportszobában, az irodákban és a vasalószobában – összesen 410 négyzetméteren – a PVC-burkolatot, a közlekedőfolyosókon, a bejárat előterében és a mosókonyhában a 260 négyzetméternyi kerámiaburkolatot cserélték ki, az alattuk levő vezetékekkel, közmű-csatlakozásokkal együtt. Ennek költsége 6 millió forint volt. Két, a csoportszobákhoz tartozó vizesblokk teljes gépészeti és építészeti felújítását is elvégezték a burkolatok alatti vezetékekkel együtt. Ez a munka 8,9 millió forintba került.  A bölcsőde udvarán nyolc kiszáradt fát is ki kellett vágni, négy ifjításon esett át, és 10 köbméter darált zöldhulladékot is elszállítottak.