HÍREK  2017. november 07.      2,971
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újabb 9 kamerával bővül a térfigyelő rendszer

Modern, a kor követelményeinek is megfelelő színvonalú térfigyelő helyiséget és rendszert alakítottak ki a Kispesti Rendészeti Központ (KRK) Eötvös utcai épületében. A kerületben jelenleg működő 57 térfigyelő kamara mellé hamarosan újabb kilencet szerelnek fel a szakemberek. A fejlesztésre az önkormányzat saját költségvetésében idén 24 millió forintot tervezett.

Újabb 9 kamerával bővül a térfigyelő rendszer
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Az önkormányzat 2006-ban alig tíz kamerával kezdte kiépíteni, azóta is saját forrásból, külső segítség nélkül fejleszti a kerület biztonságát is biztosító térfigyelő rendszerét – mondta Gajda Péter polgármester, amikor hivatalosan is átadta a KRK korszerűsített, légkondicionált, pormentesített térfigyelő helyiségét, ahol mostantól 57 kamerán keresztül 24 órán át ergonomikus környezetben (LED-világítás, 24 órás munkaszékek), HD minőségben figyelik a kerület életét, ügyelik a biztonságot.

A Kispesti Rendészeti Központ 2014-es alapításakor a Kispesti Térfigyelő Kamerarendszer, amelyhez akkoriban csaknem 30 kamera tartozott, a kerületi rendőrkapitányságtól szintén a KRK kezelésébe került. Sajnos ezek olyan elavult, korszerűtlen színvonalat képviseltek, amelyet már nem volt értelme fenntartani. Így az első és legfontosabb feladat a kamerák modernizációja, „okos” rendszerbe szervezése és bővítése volt – emlékezett a mögöttük álló feladatokra a KRK vezetője. Bali Péter elmondta, mára a kispesti térfigyelő rendszer teljesítménye és minősége a szakemberek szerint eddig is az egyik legjobb lett a fővárosban, a mostani fejlesztéssel pedig még kiemelkedőbb lesz, hiszen az egész rendszert úgynevezett gerinchálózati struktúrába rendezték át, ami azt jelenti, hogy nagy sávszélességű gerinchez csatlakoznak a kamerapontok, nem pedig láncszerűen, egymásba. Ennek előnye az, hogy egy-egy pont kiesésével nem tűnik el a pont mögötti összes kamera. Ez az „okos” rendszer a megfelelő csomagok további megvételével akár az arcfelismerésre is alkalmas lehet majd. A központ vezetője arról is tájékoztatta lapunkat, hogy mostantól egy főállású térfigyelő-rendszergazda is együtt dolgozik a csapattal azért, hogy csökkenjenek a karbantartási költségek. Bali Péter kérdésre válaszolva elmondta: évente csaknem 200 javaslat érkezik be a kispestiektől és az önkormányzati képviselőktől, hogy hová kéne térfigyelő kamerákat felszerelni. Ezekből az illetékes Várospolitikai, Városüzemeltetési és Rendészeti Bizottság jelölt idén húsz területet, és bűnmegelőzési indokok alapján a kerületi rendőrkapitányság szakemberei tettek javaslatot 9 új kamera elhelyezésre.

Mint megtudtuk, új kamerák kerülnek, Üllői úti Shopmark áruház mellé, a Vak Bottyán utca 75/c, a KÖKI Terminál buszpályaudvarban lévő Fornetti üzlet környékére, a Nagykőrösi út – Határ út, a Petőfi utca – Zalaegerszeg utca,  az Árpád utca – Zalaegerszeg utca, az Ady Endre út – Hunyadi utca, az Ady Endre út – Kisfaludy utca, a Városház tér – Kossuth Lajos utca kereszteződésébe, valamint a Jahn Ferenc utca – József Attila utca sarkára.