HÍREK  2018. január 18.      1,869
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A kulturális dolgozók ünnepén

Kiemelkedő közművelődési tevékenységéért a Kispesti Vegyeskar – „Gyöngyvirág” kapott elismerést a magyar kultúra napja alkalmából rendezett mai ünnepségen, a Városházán. Az önkormányzat ilyenkor mond köszönetet a kerületi intézmények dolgozóinak a fontos és felelősségteljes munkáért, amellyel gazdagítják Kispest kulturális életét. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

A kulturális dolgozók ünnepén
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Ünnepi köszöntőjében Dr. Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, Kispest egyik országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a nemzeti identitás olyan titok, amit érezni kell, az önazonosságtudat, ami összeköt minket, magyarokat, erős és bensőséges kötelék. Sok ember hétköznapi munkája is szükséges ehhez, ezen a napon őket, közösségünk éltetőit, a kulturális terület dolgozóit köszöntjük.

A magyar kultúra napja alkalmából először 2012-ben adott át díjat a kulturális területen végzett kiemelkedő tevékenységért az önkormányzat. Idén a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság javaslatára a Kispesti Vegyeskar – „Gyöngyvirág” érdemelte ki az elismerést.

A kórus 1970-ban alakult a Kispesti Ady Endre Zenei Általános Iskola végzős zenei tagozatos tanulóiból, és női karként működött 1985-ig, amikor férfiakkal kibővítve vált vegyes karrá. A hagyományos kóruséneklés mellett kezdettől fogva hivatásának tartja a populáris darabok színvonalas, autentikus megszólaltatását is, amely „védjegye”, és valamennyi hazai kórustól megkülönbözteti. Repertoárján a gregorián dallamoktól a dzsessz világáig szinte mindegyik stílus és zenetörténeti kor megtalálható. Az alapító ifjabb Somorjai József majd három évtizeden keresztül vezette az együttest. Munkássága alatt a kórus előadásában hangzottak el elsőként a kórusvezető-zeneszerző saját kórusművei és feldolgozásai. Borhy Csilla 2000 óta vezeti a vegyeskart. Több mint 40 éves története során a kórus számos hazai és külföldi versenyen, fesztiválon, illetve kórustalálkozón vett részt.

Az együttes első helyezést ért el 1991-ben a Budapesten rendezett Musica Sacra Egyházzenei Kórusversenyen, valamint elnyerte a Fővárosi Önkormányzat különdíját is. 1993-ban Arany minősítést szerzett a budapesti nemzetközi kórusversenyen dzsessz kategóriában. Kiemelkedő szakmai teljesítményéért 2004-ben és 2010-ben Hangversenykórus, a Keszthelyi Dalünnep kórusfesztiválon 2013-ban pedig Fesztiválkórus minősítést szerezett. 2017-ben ismét Arany minősítést kapott. A vegyeskar rendszeres közreműködője a kerületi rendezvényeknek, ünnepi eseményeknek. Minden évben karácsonyi hangversennyel, templomi koncertekkel örvendezteti meg a kispesti közönséget.

A Tihanyi Viktor szobrászművész tervei alapján készült emlékplakettet a kórus nevében Borhy Csilla karnagy vehette át Gajda Péter polgármestertől, Vinczek György alpolgármestertől és Szujkó Szilviától, a bizottság elnökétől.

A folytatásban előbb a Gyöngyvirág kórus lépett fel, majd Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja adott műsort Széllel szemben – poénok és poémák címmel.

Az ünnepség zárásaként Kispest nevében Vinczek György gratulált Jordán Tamásnak 75. születésnapja alkalmából, majd a kórus énekeseit és segítőit, valamint a kulturális terület dolgozóit és a kulturális programokon részt vevő kispestieket is köszöntötte az alpolgármester.