HÍREK  2018. március 14.      1,569
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tasnád lett Kispest új testvérvárosa

Tovább bővültek Kispest testvérvárosi kapcsolatai: a romániai Tasnáddal ma kötött megállapodást az önkormányzat a KMO-ban.

Tasnád lett Kispest új testvérvárosa
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

A magyar és a román himnusz elhangzását követően népdal-összeállítást hallhattak a megjelentek a Vass iskola énekkarának előadásában, majd Kispest polgármestere mondta el ünnepi köszöntőjét.

Régóta keressük a lehetőséget, hogy barátokra leljünk, Erdélyben, Romániában. Olyan települést kerestünk, ahol a kisebbség és a többség békességben él egymás mellett. Tasnádra a Kispesti Román Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, Dániel Adalbert hívta fel a figyelmet, és a városban tett látogatás után a képviselő-testület egyhangúlag döntött a testvérvárosi megállapodásról – ismertette az előzményeket Gajda Péter. A polgármester elmondta, Kispest a barátságot és azokat az ügyeket keresi testvérvárosi kapcsolataiban, amelyek összekötik az adott településsel. Fontos, hogy barátokra találjunk, megismerjük egymás kultúráját és tanuljunk egymástól – hangsúlyozta Gajda Péter, hozzátéve, reméli, hogy a következő években sok kispesti gyerek és felnőtt ismerkedik meg Tasnáddal és a Szatmár megyei városból is sokan jönnek majd Kispestre, Magyarországra.

Tasnád polgármestere röviden bemutatta a határtól 30 kilométerre fekvő, termálfürdőjéről híres kisvárost, amelytől 7 kilométerre, Sződemeteren született Kölcsey Ferenc, az ő emlékére minden augusztusban Kölcsey-ünnepséget tartanak, és arról is beszélt, hogy egy régi tasnádi étteremben külön asztala volt Ady Endrének. Grieb Csaba elmondta, hogy már az első találkozáskor, amikor a kispestiek Tasnádra látogattak, érezte, hogy barátokra találtak, ezért is örültek a testvérvárosi felkérésnek. Hangsúlyozta, hogy sokat várnak ettől a kapcsolattól, nagy kihívást jelent számukra a lehetőség, és mindent megtesznek azért, hogy a barátság még tovább fejlődjön, és eredményekben gazdag legyen.

A testvérvárosi dokumentum aláírását követően Dr. Hiller István országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke mondott pohárköszöntőt, tartós és eredményes kapcsolatot kívánva mindkét településnek.