HÍREK  2018. április 05.      1,464
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Lezárult a Kossuth tér rehabilitációja projekt

A Kossuth tér rehabilitációja és a Zöldfelület-rendezés a Kosárfonó utcában elnevezésű Tér_Köz pályázatok záró rendezvényét tartották csütörtök délután. Gajda Péter polgármester, Burány Sándor országgyűlési képviselő, Vinczek György alpolgármester, Bogó Józsefné, Dódity Gabriella és Teknős Ferenc önkormányzati képviselők, valamint a munkálatokban résztvevő intézmények és irodák vezetői vettek részt az eseményen.

Lezárult a Kossuth tér rehabilitációja projekt
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

A Trefort középiskolának, a közelben lakóknak, a piacra járó kispestieknek és a piacon dolgozóknak is fontos volt, hogy végre megújuljon a terület. Új parkolók jöttek létre, rendeztük a közterületet, összességében a pályázati támogatással együtt több mint 300 millió forintot fordítottunk a tér rekonstrukciójára, a sportpályák, a parkolók kialakítására és a Kosárfonó utcai parkosításra – mondta köszöntőjében Gajda Péter polgármester, megköszönve minden közreműködő munkáját.

Burány Sándor arról beszélt, hogy a Kossuth tér különösen közel áll a szívéhez, ide a piacra jár vásárolni és ebben a középiskolában tanult egykoron. Sokat változott ez a terület az évek során, ez a mostani változás előnyére szolgált, örülök, hogy a projekt befejeződött és az eredmény Kispest díszévé vált – mondta az országgyűlési képviselő.

Gajda Pétertől megtudtuk, a Kossuth téri piac mögötti parkoló átépítése 2017. március elején indult és 2017 szeptemberében zárult. A közel 6000 négyzetméteres terület rehabilitációja, a közösségi tér és parkoló kialakítása a Fővárosi Önkormányzat Tér_Köz pályázatából valósult meg. Az önkormányzat a beruházásra 246 millió forint támogatást kapott a Fővárosi Önkormányzattól, melyhez több mint 100 millió forint önerőt tett hozzá. Az építkezés során 154 parkolóhelyet alakítottunk ki, a kispestiek már tavaly birtokba vehették a Trefort iskola előtti új közösségi- és sportterületet, a sportpálya melletti pingpongasztalt, kültéri csocsóasztalt és a térszíni berendezési tárgyakkal megegyező utcabútorokat. Idén elkészült a sportpálya alatti parkoló is. Különleges, a fővárosban is egyedülálló teret alakítottunk itt ki, hiszen a kiemelt sportpályával a parkolásra és sportolásra is van lehetőség a téren. A környezetrendezés elsődleges célja az volt, hogy megszűnjön az áldatlan állapot. Ugyanakkor változást is hozott a Trefort iskola életében a parkoló átépítése, hiszen a gyerekek és a tanárok kulturált körülmények között közelíthetik meg az épületet és a szabadtéri sportpályák kialakítása segítség a kötelező tanórák megtartásában. Az iskola tanulói és nevelőtestülete az önkormányzattal kötött közösségi megállapodás értelmében gondoskodik a terület tisztaságáról, és a zárt kosárlabdapálya éjszakai és hétvégi zárva tartásáról. A szakgimnázium előtt létesült térplasztikaként megjelenő nagyméretű ücsörgő terasz a terület egyik meghatározó arculati eleme lett, már most látni, hogy a fiatalok kedvence lett.

A projekt a parkolók és a sportolási lehetőségek megépítésével nem zárult le, az utolsó ütemben a Kosárfonó utca 6-16. számú házak előtti zöldfelület rendezése került sorra. Ez a beruházás is a főváros Tér_Köz pályázati támogatásával valósult meg: az önkormányzat 19 millió forintot nyert és a pályázati forrást 25 millió forint önrésszel egészítette ki. Ezen a területen a gyalogosok által használt útvonalakat jobban figyelembe vevő rendszert alakítottunk ki. Az utak a tömbház bejáratokhoz kapcsolódóan létesültek, és a főbb úti célok felé – piac, iskola, KÖKI – irányulnak. Megújítottuk a zöldfelületeket, nagyobb lett a fásítottság aránya, a zöldfelületeken gyepmegújítás, cserjék és évelő növények telepítése történt, automata locsolóhálózatot építünk ki. Új hulladékgyűjtők kerültek ki. Az önkormányzat által nyújtott plusz önrészből sikerült a Kosárfonó u. 16-20. sz. alatti házak előtti terület részleges rendezését is megvalósítani. Köszönjük a lakóknak és az iskolának, hogy az építkezés kellemetlenségeit elviselték – mondta el lapunknak a polgármester.