HÍREK  2018. április 26.      2,103
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közösségi parkerdő lesz a Sherwoodból

Hosszú évekig tartó egyeztetések után sikerült közös tervet kidolgozni a terület tulajdonosával, és így a Vak Bottyán út és a gyorsforgalmi út melletti kiserdőben hamarosan közösségi parkerdőt alakítanak ki - derült ki azon a megbeszélésen, amelyen részt vettek a tulajdonos Pilisi Parkerdő Zrt. képviselői, Gajda Péter polgármester, Márkus Edit, Bernát Péter, a polgármesteri hivatal illetékes munkatársai, valamint a képviselő-testület tagjai közül Dódity Gabriella, Bogó Józsefné, Ferenczi István, Varga Attila.

Közösségi parkerdő lesz a Sherwoodból
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

Az önkormányzathoz évek óta sok panasz érkezik a KÖKI Terminál tőszomszédságában található, hajléktalanok lakta, a kispestiek által is csak „kispesti Sherwoodnak” nevezett kiserdőben és környékén észlelhető állapotokról. A közeli utcákban lakók az illegálisan felhalmozott szeméthegyekre, az erdőlakók magatartására panaszkodtak leginkább. Az önkormányzat vezetői és illetékes munkatársai, valamint a kispesti Vöröskereszt szakemberei ismerték a gondokat, alkalmi intézkedéseket is tettek, például az önkormányzat kerítéssel határolta el a területet az illegális szemétlerakók elől, valamint konténereket biztosított a hajléktalanoknak a szemét összegyűjtéséhez. Egyéb, ennél hatékonyabb intézkedésre eddig a tulajdonos Pilisi Parkerdő Zrt. nélkül nem kerülhetett sor.

Gajda Péter polgármester 2018 februárjában közös megbeszélésre invitálta a tulajdonos képviselőit és abban állapodtak meg, hogy idén tavaszra közösen valamilyen tervet dolgoznak ki a probléma tényleges megoldására. Az önkormányzat továbbra is azt támogatja, hogy a szemetes elhanyagolt terület helyett egy, a kispestiek által használható, erdős, rekreációs célokra is alkalmas új, több ezer négyzetméteres zöld terület alakulhasson ki.

A Pilisi Parkerdő képviselői szerint a növényzet teljes megújítása szükséges. Ez a jelenlegi erdő kivágásával jár, de helyére új fákat telepítenének. Ez nem tarvágást jelent, hangsúlyozták, hanem tudatos fatelepítést, amelynek során előnevelt fákat ültetnének. A szándék és a cél az, hogy az így létrejövő új „parkerdőt” a kispestiek közösségi térként, rekreációs erdőként használhassák. Erre vonatkozóan két terv született, ezek közül a polgármester annak a részletesebb kidolgozását kérte, amelyik a legtöbb fát, így lombfelületet biztosítja majd. A korábban beérkezett lakossági kérések alapján tervezik a területen többek között, napozórét, kutyafuttató létesítését és természetes anyagokból készült sporteszközök telepítését.