HÍREK  2018. május 15.      1,137
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Rendhagyó etikaórát tartottak az Erkel iskolában

Az Erkel iskolában Kállai Szilvia, az önkormányzat romaügyi referense volt az előadója annak az oktatási-motivációs, érzékenyítő programsorozatnak, amelyet azért szerveznek, hogy segítsék a cigány származású fiatalok társadalmi felzárkózását, a „másság” megértését és elfogadását.

Rendhagyó etikaórát tartottak az Erkel iskolában
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

A maroknyi 8.b-s etika-erkölcstan csapata ezen a napon az iskolai könyvtárba várta Kállai Szilviát, az önkormányzat roma referensét, aki 2015 óta azon munkálkodik, hogy minél szélesebb körben megismertesse a roma kultúrát. A négygyermekes Kállai Szilvia tenni akarásból, bátorságból, kitartásból maga a követendő példa mindenki számára, hiszen 21 éve dolgozik takarítóként ugyanabban a gyógyszergyárban, gyerekek és munka mellett leérettségizett, jelenleg pedig végzős pedagógushallgató.

A gyerekeket Kállai Szilvia lovári nyelven megfogalmazott gondolattal üdvözölte, majd arról beszélgetettek, hogy fel tudják-e sorolni a Magyarországon élő, elfogadott nemzetiségi csoportokat. A későbbiekben szó esett még az előítéletekről, a cigány népcsoport anyaországának hiányáról, a különféle nemzetiségi zászlókról, és sok-sok kiemelkedő cigányszármazású személyiségről.

A gyerekek meleg szívvel és nyitottan fogadták a hozzájuk érkezőt, hamar ráhangolódtak a megbeszélendő témákra és szívesen hallgatták az előadót, aktívan mondtak véleményt, meséltek, olykor még viccelődtek is.

Mivel az Erkel iskolában kevés a cigány származású kisgyerek, ezért a rendhagyó osztályfőnöki órán a 8.b osztályosoknak egy általam összeállított komplex roma nép- és hagyományismeret „órát” tartottam sok-sok képpel, játékos megközelítéssel, lehetőséget adva a gyerekeknek arra, hogy véleményt mondjanak – tudtuk meg Kállai Szilviától.

Kállai Szilvia elmondta, vannak olyan előadások is, elsősorban azokban az intézményekben, ahol több a cigány származású tanuló, amikor sikeres, diplomás cigány emberekkel, legutóbb dr. Orsós Zsuzsannával, korábban pedig Horváth József biológussal találkozhattak a diákok, akik példát tudnak mutatni nekik, főképp a roma gyerekeknek, hogy elhiggyék, a tanulás érték. Kállai Szilvia töretlenül hisz abban, hogy ezekkel az előadásokkal és személyes példamutatásával is hidat építhet a cigányok és a „magyarok” között.