HÍREK  2018. május 27.      1,158
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ötéves lett az Aranykatica Kert

Kispest második közösségi kertjeként 2013 tavaszán nyílt meg az Aranykatica Kert. A jeles alkalmat bográcsozással és kerti partival ünnepelték meg szombaton. Részt vett az eseményen Gajda Péter polgármester, Burány Sándor országgyűlési képviselő, Bogó Józsefné önkormányzati képviselő és Rosta Gábor, a közösségi kertek szakmai hátterét biztosító Városi Kertek Közhasznú Egyesület elnöke is.

Ötéves lett az Aranykatica Kert
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

Jó közösség alakult ki, gyönyörű a kert, mindenki nagyon élvezi az ittlétet – ezekkel a szavakkal köszönte meg Kispest polgármesterének és a Városi Kertek elnökének a támogatást Ruffné Lelovics Szilvia kertvezető a szombat délutáni pikniken.

Gajda Péter a közösségnek köszönte meg, hogy ápolják, rendben tartják a területet, „kis csodát varázsoltak ide”. A polgármester lapunknak elmondta, látszik, hogy a kezdeményezés népszerű, még most is sokan várnak arra, hogy bekerüljenek egy közösségi kertbe. Külön öröm, hogy a közösségépítés és a kertészkedés is jól sikerült – fogalmazott, hozzátéve, mindegyik kert kialakítását több millió forinttal támogatta az önkormányzat, és ezen kívül mindegyik 5. születésnapos kertet még külön is megajándékozza: az Aranykatica Kertben kerti sütögető kialakítását támogatja a kerület.

Rosta Gábor arról beszélt a kispest.hu-nak, hogy lakótelepi környezetben létrehozni közösségi kertet, sikert jelent. A kispesti kertek jól működnek, példák a többi kert számára. Elmondta, Budapesten mintegy 35 közösségi kert van és vidéki városokban is ugyanennyi, van rájuk igény, láthatóan fejlődik a kertmozgalom.

A kispesti kertmozgalom 2011-ben indult az önkormányzat és a Városi Kertek Közhasznú Egyesület összefogásával. A Közpark segítségével 2012-ben nyílt meg Magyarország első önkormányzati támogatással létrejött közterületi közösségi kertje, az Első Kis-Pesti Kert, huszonhat, nagyjából 5 négyzetméteres ágyással az Irányi utca és a Bem József utca sarkán. A másodikat 2013-ban a Dobó Katica és Arany János utca mentén, az akkor újonnan épült Forrásház mellett alakították ki: az Aranykatica Kert 1024 négyzetméterén huszonhat ágyásban termelnek a kertészek. Az 1015 négyzetméteres, Zengő Kert elnevezésű harmadikat 26 parcellával – a Zengő utca és a Kasza utca sarkán – 2014-ben adták át. 2015 őszén avatták fel a negyediket, a 31 ágyásos, 1213 négyzetméteres Árnyas Kertet az Eötvös és a Kosárfonó utca közötti volt KRESZ-parknál.