HÍREK  2018. június 05.      1,213
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megemlékezést tartottak a Székelyország Tündérkertben

A nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezést ma az önkormányzat Székelyország Tündérkert Látványparkban. Az országgyűlés 2010-ben döntött arról, hogy június 4-e, a trianoni békeszerződés aláírásának napja (1920. június 4.) a nemzeti összetartozás napja legyen.

Megemlékezést tartottak a Székelyország Tündérkertben
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Ünnepi beszédében Vinczek György alpolgármester arról is beszélt, arra is emlékezni kell, hogy idén 100 éve ért véget az I. világháború, amelynek egyenes következménye volt az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátum. Az első világégésnek 660 ezer magyar katona – köztük több mint 700 kispesti – esett áldozatul. Emléküket őrzi a háború kezdetének századik évfordulóján felújított Templom téren álló, idén restaurált Hősök szobra, valamint a Villanytelepnél található, ugyancsak az önkormányzat által idén felújíttatott emléktábla is.

„Trianon tehát egy vesztes háború következménye, de annak igazi okát nem magában a háborúban és annak végső kimenetelében, hanem az előzményekben és a háttérben munkálkodó politikai erőkben kell keresnünk. Egy háborúban ugyanis minden oldalon harcolnak hősök, és minden oldalon felüti a fejét a gonoszság. Az azonban, hogy milyen lesz a béke, már nem a katonákon, hanem a politikán múlik.

Majd száz év távlatából bátran kijelenthetjük, hogy az 1919 és 1920 folyamán aláírt Párizs környéki békeszerződések önmagukban több szenvedést és kárt okoztak Európa népeinek, mint maga az I. világháború. Ezen békeszerződéseknek ugyanis mind sajátja volt a vesztesek teljesen felesleges morális, erkölcsi megalázása, gazdasági kiszipolyozása és teljes kiszolgáltatása a győzteseknek. Ilyen alapokra pedig nem lehet tartós békét építeni.
A trianoni békeszerződés értelmében Magyarország elveszítette háború előtti területének több mint kétharmadát. Az 1910-ben még 18 millió fős ország lakossága 7,6 millióra esett vissza. Mintegy 3,2 millió magyar rekedt kívül az új magyar állam határain. A békediktátum, bár látszólag kedvezett Romániának, Csehszlovákiának és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságnak, következményei hosszabbtávon ugyanúgy megpróbáltatásokat és szenvedést hoztak Közép-Európa más népei számára, mint a magyaroknak.

A hitleri Németország gátlástalan machiavellizmussal használta ki a térség népei között Trianon által keltette feszültséget és az adott országokban regnáló politikai vezetés hibáit és gyengeségeit, így az oszd meg és uralkodj elv alapján saját csatlósaivá és/vagy áldozatává tette ezeket a nemzeteket.

Ez vezetett a délvidéki „hideg napokhoz”, ahhoz, hogy az akkori magyar állam szinte teljes apparátusa részt vett a holocaust gépezetének működtetésében. Ez vezetett az 1944-45-ös jugoszláv partizánok által elkövetett újvidéki mészárlásokhoz, a málenkij robothoz, a Benes-dekrétumokhoz, a felvidéki magyarok és a magyarországi svábok jogfosztásához és kitelepítéséhez” - mondta.

Az alpolgármester úgy fogalmazott, Trianon öröksége azt üzeni, hogy emlékeznünk kell, tanulni saját hibáinkból és a másokéból is. „Ugyanakkor olyan jövőre van szükségünk, ami Közép-Európa nemzeteinek békés együttélésén alapszik. A nemzeti összetartozás napján ki kell fejeznünk az egységünket a külföldön élő magyarsággal, valamint a békés és közös jövőbe vetett hitünket a Kárpát-medencében velünk együtt élő népekkel.”

Elmondta, ezekért a célokért Kispesten is sokat lehet tenni. Példaként említette, hogy a kispesti iskolások rendhagyó tanóra keretében éppen itt, a Székelyország Tündérkertjében ismerkedhetnek a székelység kulturális örökségével, történelmével. Elmondta azt is, hogy az önkormányzat testvérvárosi diákcsereprogramja keretében a kispesti nemzetiségi önkormányzatokkal karöltve kerületi diákok látogathatnak többek között Szerbiába, Horvátországba, Lengyelországba, Bulgáriába azért, hogy megismerjék ezen országok kultúráját, hagyományait. A program mellett pedig további kulturális programokat valósít meg az önkormányzat határon túli magyar testvérvárosaival, Zomborral és Tasnáddal.” Mint hangsúlyozta: „remélem, hogy ezekkel a programjainkkal, valamint mostani megemlékezésünkkel is sikerül tennünk a magyarság összetartozásának erősítéséért.”

Az ünnepség folytatásában Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármesterek helyezték el az önkormányzat koszorúját a Trianonra emlékeztető kopjafán, majd a Bolyai iskola kisdiákjai adtak műsort tánccal, dalcsokorral, mesével és citeramuzsikával. A megemlékezés végén a megjelentek elénekelték a Himnuszt.