HÍREK  2018. június 29.      1,073
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ismét elindult a diákcsereprogram

Megkezdődött az idei testvérvárosi diákcsereprogram. 2005 óta csaknem 900 kispesti diák és tanár utazott ki a testvérvárosokba a program keretében, amelyet az önkormányzat évente 10 millió forinttal támogat.

02diakcsereprogram0629

Ma utaztak el Szerbiába, Zomborba 18-an a Kispesti Szociális Centrum gondozottjai közül, a Bolyai és Gábor iskola 24 diákja Bulgáriába, Smolyanba, míg a Deák Ferenc Gimnázium 19 diákja Törökországba, Pendikbe. Délután indult diákcsoport 19 fővel a Puskás iskolából Lengyelországba, Krzeszowicébe.

Mindegyik csoport tíz napot tölt a testvérvárosokban, ahol a programokról a helyi polgármesteri hivatal munkatársai gondoskodnak. A kinti foglalkozásokat a fogadó testvérváros, az utazást pedig KispestiÖnkormányzata finanszírozza, így a csereprogram a kiutazó diákoknak teljesen ingyenes.

01diakcsereprogram0629

A testvérvárosi diákcsereprogram második részében július 13-tól a testvérvárosokból, a törökországi Pendikből, a bulgáriai Smolyanból, a szerbiai Zomborból, a lengyelországi Krzeszowicéből és az új testvérvárosból, a romániai Tasnádból érkeznek gyerekek, akik három napot Budapesten töltenek azoknál a családoknál, akiknek a gyerekei külföldre mentek most a program keretében, majd hét napot az önkormányzat káptalanfüredi táborában kispesti gyerekekkel közösen. A hagyományos diákcsereprogram tíz-tíz napja alatt a résztvevők jobban megismerhetik egymás kultúráját és hagyományait, barátságokat köthetnek, fejleszthetik nyelvtudásukat.