HÍREK  2018. július 04.      1,253
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Frissítők a melegben: idén is működnek tűz-vízcsapok

Megkezdte a tűzcsapokat vízcsappá átalakító szerkezetek felszereltetését az önkormányzat. Az elsőt a Zoltán utcában ma délelőtt szerelték fel a Fővárosi Vízművek szakemberei. Az így átalakított öt kutat az ősz kezdetéig, szeptember végéig használhatják majd a kispestiek.

Frissítők a melegben: idén is működnek tűz-vízcsapok
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

A nyári melegben idén is megpróbálja enyhíteni a kánikula okozta kellemetlenségeket az önkormányzat, ezért már működteti párakapuit a központi játszótéren, a Kossuth téren, a kerületi napközis táborban, a Kós Károly téren és a KAC-pályán. De most kezdték meg a tűzcsapokat vízcsappá átalakító szerkezetek felszereltetését – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől. Napokon belül ismét lesz átalakított tűzoltócsap a Vas Gereben utca–Nádasdy utca sarkán, a Kós Károly tér–Pannónia utca sarkán, a Vak Bottyán utcában a KÖKI Terminál oldalában, az Üllői út–Dobó Katica utca sarkán és a Zalaegerszeg utca–Pannónia út (Zoltán utca 61.) sarkánál. A tűzcsapokra szerelt szerkezeteket tavaly vásárolta az önkormányzat, így a szezon utáni karbantartást követően ugyanazokat az eszközöket szerelik vissza a szakemberek. Az elfogyasztott víz mennyisége után fizetendő számlát az önkormányzat állja. Ezeken kívül mintegy 5000 palack ivóvizet is kiosztanak majd a nyár folyamán az önkormányzat munkatársai, önkéntesei – tette hozzá a polgármester.

A csapok felszerelését és felügyeletét végző Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési iroda munkatársa, Camara-Bereczki Ferenc kérdésünkre elmondta, ez a tűzcsapokat vízivásra is alkalmassá tevő szerkezet magyar fejlesztésben készült, az építész karra járó egyetemistákból álló csoport találta ki néhány évvel ezelőtt Tudományos Diákköri Dolgozatként. Jelenleg alig 60 darab van belőle a fővárosban, de országosan sem terjedtek még el. Többek között ez azért praktikusabb, mint a közterületeken korábban üzemeltetett kék nyomókutak, amelyeket a köznyelvben sokan tévesen, csak artézi kutaknak neveztek, hiszen ezek is a vízvezeték-hálózatról működnek, egyszerre csupán 15 másodpercig, egy ivásnyi, úgy másfél-két deciliter kellemesen hideg vizet lehet belőle nyerni, így nincs mód az ivóvíz pazarlására.