HÍREK  2018. július 20.      1,306
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Látogatóban Káptalanfüreden a testvérvárosi táborban

Idén már 14. alkalommal érkeztek külföldi fiatalok a testvérvárosi diákcsereprogram keretében Kispestre, illetve az önkormányzat káptalanfüredi üdülőtáborába. A táborozókat Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester, valamint Bogó Józsefné és Varga Attila önkormányzati képviselők is meglátogatták.

 

Látogatóban Káptalanfüreden a testvérvárosi táborban
A képre kattintva galéria nyílik. (18 kép)

A törökországi Pendikből, a bulgáriai Smolyanból, a szerbiai Zomborból, a lengyelországi Krzeszowicéből és az új testvérvárosból, a romániai Tasnádról július közepén érkeztek a diákok Magyarországra. Három napot töltöttek Budapesten azoknál a családoknál, amelyek gyerekei most utaztak külföldre a program keretében, majd az önkormányzat káptalanfüredi táborába utaztak, ahol kispesti gyerekekkel közösen töltenek el hét napot. A vasárnapig tartó táborozásban a strandolás mellett több sport- és zenés szórakoztató program, nemzetiségi bemutató, tihanyi hajókirándulás, a Csopaki Nemzeti Park, valamint Veszprém és az állatkert meglátogatása szerepel.

Az idei diákcsereprogram keretében a Kispesti Szociális Centrum 18 gondozottja a szerbiai Zomborba, a Bolyai és a Gábor iskola 24 diákja a bulgáriai Smolyanba, a Deák gimnázium 19 tanulója a törökországi Pendikbe, a Puskás iskola 19 diákja a lengyelországi Krzeszowicébe utazott. Mindegyik csoport tíz napot töltött a testvérvárosokban, ahol a programokról a helyi polgármesteri hivatal munkatársai gondoskodtak. A kinti foglalkozásokat a fogadó testvérváros, az utazást pedig Kispest Önkormányzata finanszírozza, így a csereprogram a diákoknak teljesen ingyenes.

A hagyományos diákcsereprogram tíz-tíz napja alatt a résztvevők jobban megismerhetik egymás kultúráját és hagyományait, barátságokat köthetnek, fejleszthetik nyelvtudásukat. 2005 óta több mint 900 kispesti diák és tanár utazott ki a testvérvárosokba a program keretében, amelyet az önkormányzat évente 10 millió forinttal támogat.