HÍREK  2018. július 31.      930
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Épülnek az e-töltőállomások Kispesten

Mivel az elektromos autók elterjedése ugrásszerű lesz az elkövetkező években, ezért idén májusban döntött a képviselő-testület azokról a helyszínekről, ahol elektromos töltőállomások épülhetnek Kispesten. Az elmúlt hetekben megkezdődött az e-kutak telepítése. Még nem használhatók, de állnak a kutak a Kossuth tér 7. alatt, a Batthyány utca 42. előtt és a Pannónia út Határ úthoz közeli részén.

Épülnek az e-töltőállomások Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Az önkormányzat javaslata alapján kispesti e-töltőállomások létesülhetnek a Vak Bottyán utca–Kosárfonó utca sarkán, a nyár végére megújuló Shopmark mellett, a Kossuth tér 7. alatt, a Batthyány utca 42. előtt, a rendőrkapitányság közelében, a Hofherr Albert utca 42.-nél, valamint a Corvin körút 7–13. között. A helyszíneket úgy igyekeztünk közösen kijelölni, hogy minden városrészbe jusson egy-egy – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől. Az üzemeltetést és a kiállások kiépítést az E-mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. végzi, amely közvetetten a magyar állam 100 százalékos tulajdonában álló cég. A töltőállomások szakmai felügyeletét pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium látja el. Budapesten összesen 167 helyszínen telepítenek ilyen állomásokat egy időben.

Mint azt korábban már megírtuk, önrészt az önkormányzat csak a helyszínek biztosításával ad hozzá a projekthez, illetve azzal, hogy népszerűsíti ezt a típusú alternatívát a kispestiek körében. Információink szerint az elektromos töltőállomások üzemeltetésére közbeszerzési eljárás folyik. Ha ezen a jelenleg kutakat már üzemeltető MOL-csoport lesz a nyertes, akkor várhatóan a lassabb AC-töltés ára 1990 forint, míg a gyorsabb DC-töltés ára 2.990 forint lesz. Fontos azonban tudni, hogy a kispesti, két beállásos e-kutak használatához olyan elektromos autó kell, amely megfelel az elektromos autók töltési szabványainak. Ez azt jelenti, hogy „házilag barkácsolt” elektromos autók nem, csak hivatalos autókereskedőtől vásárolt elektromos autók használhatják majd a töltőállomásokat.