HÍREK  2018. szeptember 03.      1,401
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Eső áztatta a központi tanévnyitót a Pannónia iskolában

Hamarosan birtokba vehetik az elkészült új tantermeket a Pannónia iskola tanulói: tanévkezdetre elkészült a tetőtér-bővítés. A kerületi tanévnyitó az olykor szemerkélő esőben az iskola énekkarának és színjátszó csoportjának műsorával, valamint az elsősök szavalataival kezdődött.

Eső áztatta a központi tanévnyitót a Pannónia iskolában
A képre kattintva galéria nyílik. (18 kép)

Sok éve hagyomány már, hogy központi tanévnyitón köszöntjük a kerületi pedagógusokat, gyerekeket, az elsősöket és a szülőket. Idén nem véletlenül a Pannónia iskolára esett a választásunk, hiszen az önkormányzat néhány évvel ezelőtti ígéretének megfelelően, a tanév kezdetére elkészült az iskola tetőterében az a hat tanterem és a vizesblokk, amellyel az iskola tanteremhiányát enyhíthetjük – jelentette be Gajda Péter polgármester (az iskolában jelenleg 16 osztályban 430 gyerek tanul, évfolyamonként két-két párhuzamos osztályban, így a mostani beépítéssel a csoportbeosztásokat, a fejlesztő foglalkozásokat is meg tudják majd oldani). Bár az intézmények már állami kezelésben vannak, ennek ellenére az önkormányzat „továbbra sem engedi el a korábban önkormányzati iskolák kezét”. Ennek szép példája, hogy ezen a 80 millió forintos tetőtér-bővítésen kívül az önkormányzat a nyáron részt vállalt az iskolák felújításában, korszerűsítésében. Ezen kívül a képviselő-testület döntése alapján minden intézmény kap egy-egy millió forintos szabadon felhasználható támogatást a kerületi iskolatámogatási alapból (az erről szóló dokumentumot a Pannónia iskola, illetve a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola vezetője az ünnepségen vehette át). Gajda Péter az elsősöket köszöntve elmondta, hogy minden alsó tagozatos, illetve 5. osztályos diák most kapja meg az önkormányzat által biztosított füzetcsomagot is.

Bak Ferenc, a Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója rövidre fogott beszédében „boldog új évet kívánt”, hiszen mint mondta, a pedagógusok naptári évben és tanévben gondolkodnak. Az ünnepség után az igazgató kérdésünkre elmondta, hogy a tankerületben (XVIII., XIX., XX. kerületek) 18 ezer 29 diák tanul oktatási intézményekben, amelyből 1715 az elsős. Kispesten 4705 diákból 409 kisgyerek kezdte most az első osztályt a kerületi intézmények valamelyikében. Bak Ferenc szerint a „nyári mozgások után” a kerületi iskolákban a szaktanári ellátottság biztosított, ha mégis hiányozna pedagógus, példaként a fizikát említette, azt az intézményekben óraadókkal oldják meg. Örömmel jelentette be azt is, hogy a tankerület a Klebelsberg Intézményfenntartóhoz pályázott, amelynek eredményeképpen a Vass iskola kazánját cserélik ki 17 millió forintért, illetve közbeszerzési pályázatot írtak ki a Bolyai iskola tetejének felújítására, amelyre 40 millió forintot kapnak majd. Új igazgató került ebben a tanévben Zelena Noémi személyében a Kispesti Móra Ferenc Általános Iskola élére, illetve a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskolát Payr Henrik vezeti. Tovább vezetheti az intézményt Dessewffyné Szabó Erzsébet a Gábor iskolában, Fencz Györgyné a Deák gimnáziumban, illetve Somogyi Gábor a Pannónia iskolában.

Somogyi Gábor intézményvezető tanévköszöntőjét és az ünnepélyes tanévnyitót az eső szakította félbe, de arra még volt ideje, hogy elmondja, minden kisgyerek nézze meg a tetőtérben kialakított termeket, és nagyon vigyázzanak majd a rendre, az eszközökre.