HÍREK  2018. szeptember 29.      1,379
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

90 éves lett a Gábor iskola

Kétnapos rendezvénnyel ünnepelte 90. születésnapját a Kispesti Gábor Áron Általános Iskola. Mindkét épületében 1928-ban indult az oktatás.

90 éves lett a Gábor iskola
A képre kattintva galéria nyílik. (28 kép)

Énekszóval, huszárok felvezetésével érkeztek meg az ünnepi felvonulás résztvevői a Nádasdy utcai épületből a Fő utcai intézménybe csütörtök délután. Az udvari színpadon előbb az iskola tanárának, Sarmasági Andreának Sulidalát adták elő a nyolcadikosok, majd Nagyné Koczog Tünde, a Külső-Pesti Tankerület szakmai igazgatóhelyettese köszöntötte az ünneplőket, és további sikereket, valamint még sokszor 90 évet kívánt az iskolának.

Dessewffyné Szabó Erzsébet igazgató megnyitójában idézte az iskola pedagógiai programjának jelmondatát, „Csak a mély gyökerű fák nőnek az égig”, majd arról beszélt, mennyire fontosak a gyökerek: „… folyamatosan változó, gyakran bizonytalan világunkban még fontosabb, hogy biztos gyökereink legyenek, hogy ne felejtsük el múltunk szép, fontos, jelentős pontjait. Elődeink munkájából is meríthetünk erőt a mindennapjainkhoz, elért eredményeik köteleznek minket a színvonalas, lelkiismeretes, önfeláldozó munkára.” A diákokhoz fordulva arról beszélt, hogy számukra is nagyon fontos szüleik, nagyszüleik iskolás életének, a közeli és a távoli múltnak a megismerése, hiszen számtalan tapasztalattal, tanulsággal szolgálhat.

Az igazgatói köszöntőt követően a nap sztárvendége, Oláh Gergő énekes több dallal és jó hangulattal ajándékozta meg az ünneplőket.

Vinczek György alpolgármester köszöntőjében személyes kötődéséről beszélt: sok évvel ezelőtt gyermeke járt ebbe az iskolába. Azt kívánta a mai diákoknak, hogy érezzék jól magukat, tanuljanak jól és legyenek sikeresek.

Csütörtökön mindkét épületben iskolatörténeti kiállítás nyílt tárgyi emlékekkel, dokumentumokkal, fotókkal az iskola életéből. Mindkét iskolában egymást váltogatták a programok: többek között volt retro mozi mandalakészítés, aszfaltrajz, pingpong, régi népi gyermekjátékok, robotika bemutató, sakkverseny, kézműves foglalkozás, lövészet, kerékpáros ügyességi verseny. Az igazgatónőtől megtudtuk, a 425 diák mindegyike három programon vett részt. Minden osztályhoz érkezett régi diák, aki régi iskolai élményeiről mesélt. A program végén futóversenyt rendeztek a Templom térig, majd zenés felvonulás indult vissza a Nádasdy utcába, ahol a tornacsarnokban estébe nyúló táncház várta a gyerekeket és szülőket.

Pénteken a régi diákok és régi tanárok találkozóját tartották, majd a Fő utcában kora délután kezdődött a művészeti fesztivál, amelyen díszvendégként sportolók, zenészek, illetve olyan volt diákok is részt vettek, akik sikeresek, ismertek lettek. A fesztiválon újra felcsendült a Sulidal, mintegy 200 gyerek szórakoztatta a közönséget egyéni és csoportos produkcióval, és a tanárok sem tétlenkedtek: énekkel és tánccal léptek színpadra. A születésnapi ünnepséget késő estig tartó batyubál zárta a szülők, pedagógusok és támogatók számára.