HÍREK  2018. október 02.      1,225
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Világnapjukon ünnepelték az időseket

Tizedik alkalommal ajándékozta meg a kispesti időseket ünnepi műsorral az önkormányzat és a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat a KMO-ban. A művelődési ház színházterme megtelt a szolgálat ellátottjaival, a nyugdíjas civilszervezetek meghívottjaival és a vendégekkel. Az ENSZ először 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává, azért, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort, foglalkozzanak az időskor kérdéseivel és azért, hogy az idős embereket visszairányítsák a közösségi életbe, sokszor a munka világába, a gazdaság körforgásába. Ezen a napon az egész világ áttekinti az időseket leginkább foglalkoztató kérdéseket, és számos megmozduláson, rendezvényen hívják fel minden korosztály figyelmét arra, hogy a társadalom minden rétegének felelősséggel kell gondolkodnia az idős kor kérdéséről, az idős emberek helyzetéről.

Világnapjukon ünnepelték az időseket
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Köszöntőjében a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat intézményvezetője arról beszélt, hogy az idősödés folyamata számtalan és sokrétű kihívást, feladatot jelent, felelősséggel jár mind a fiatalok, mind a felelős döntéshozók számára. Balázs Piroska elmondta, kilencféle szolgáltatást nyújtanak 618 ellátottjuk számára, akik közül ötszáznégyen 60 év felettiek, nyolcvanan pedig már betöltötték a 90. évüket is. Beszélt arról is, hogy az intézmény folyamatos ellátási fejlesztésekkel, színes programokkal segíti az idősödés elfogadását, az ellátottak és gondozottak napi életvitelének könnyítését. Az intézményvetető hosszú boldog, egészséges, aktív nyugdíjas éveket, a műsorhoz kellemes kikapcsolódást kívánt minden jelenlévőnek.

Kispest polgármestere tizedik alkalommal köszöntötte a kispesti időseket, akik, mint fogalmazott, sokat tesznek azért, hogy jól működjön a párbeszéd az idősszervezetek és az önkormányzat között a még jobb szolgáltatás érdekében. Gajda Péter elmondta, Kispest 60 ezer fős lakosságának 25 százaléka 60 év feletti, és ez feladatokat ró az önkormányzatra, hogy minél színvonalasabb szolgáltatásokat nyújthasson az itt élő időseknek, akik nagyon sokat tettek a kerületért. Megemlítette, hogy nemrégiben alakult meg a Kispesti Idősügyi Tanács, ezen a fórumon olyan dolgokról, programokról, fejlesztésekről lehet megbeszélni, amelyek fontosak az idősek számára. A tanács azért dolgozik, hogy a feladatokat minél hatékonyabban lehessen megvalósítani. Beszélt arról is, hogy 2022-ig új gondozóház felépítését tervezi az önkormányzat, bővíti a jelzőrendszeres hálózatot, és továbbra is lesznek ingyenes tanfolyamok szépkorúaknak. Gajda Péter hangsúlyozta: az önkormányzat a következő években is mindent megtesz azért, hogy az itt élők nyugdíjas éveit könnyebbé, kellemesebbé tudja tenni.

A folytatásban Juhász Diána és Kurkó József színművészek előadásában az „Operettől a Táncdalfesztiválig” című szórakoztató műsort tekinthették meg a vendégek, akik vastapssal köszönték meg a slágereket.

A műsor után az alpolgármester és a Segítő Kéz vezetője együtt köszöntötte a 97 éves Szőcs Gyulát, a Kertvárosi Idősek Klubjának ellátottját, az ünnepség legidősebb résztvevőjét.

Zárszavában Vinczek György alpolgármester arról beszélt, mennyire fontos, hogy lelkileg képesek legyünk megújulni. Einsteint idézte: „Megőrizni az ifjúságunkat nem élettanilag nehéz, hanem lelkileg. Mert elromlunk. Alkalmazkodunk a hitványhoz, a méltatlanhoz. Magunkba szívjuk a világ és a történelem minden szennyét, és elkoszolódunk”, és azt kívánta, hogy senkin ne látszódjon az elkoszolódás, hanem bölcsességet, vidámságot sugározzon mindenki.