HÍREK  2018. október 17.      909
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újraéleszteni tanultak a kispesti gyerekek

A VB Ambulance Hungary kezdeményezésére, valamint a társszervező Kispest Önkormányzata támogatásával több mint hatszáz kispesti gyerek vett részt azon a szabadtéri bemutatón és gyakorlati oktatáson, amelyet az Újraélesztés Világnapja alkalmából tartottak a Városház téren.

Újraéleszteni tanultak a kispesti gyerekek
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

A betegellátással foglalkozó vállalkozás ötlete alapján és kezdeményezésére szervezték meg ezt a „szabadtéri oktatási napot”, azzal a szándékkal, hogy az Újraélesztés Világnapján az érdeklődőknek, de elsősorban a kispesti gyerekeknek megmutassák, hogyan tudnak segíteni a bajba jutottaknak. De ami talán ennél is fontosabb, hogy „ambu babákon” a gyerekek ki is próbálhatták az újraélesztés alapfogásait.

Míg Amerikában 47-52 százalékos a kórházon kívüli szívmegállás utáni a laikusok által végzett beavatkozásnak köszönhető túlélés, addig ez Magyarországon csupán 15-20 százalék – tudtuk meg a szomorú statisztikai adatot a VB Ambulance Hungary szakértőjétől. Mátraházi Csaba elmondta azt is, hogy az lenne az ideális, ha ez hazánkban is elérné legalább az 50 százalékos túlélési százalékot. Ezért is gondolták úgy, hogy az Újraélesztés Világnapján az érdeklődőknek, de elsősorban a kispesti gyerekeknek megmutatják, hogyan tudnak segíteni a bajba jutottaknak, mert ezt már fiatalon meg kell tanulni. A kispesti gyerekek reggel 9 órától 18 óráig óránkénti beosztásban érkeztek a térre, ahol két mentőautóval, 6 „ambu babával”, egy gurulós hordággyal és egy mentőquaddal várták az érkezőket. A bemutató során lépésről-lépésre ismerték meg az újraélesztés legfontosabb fogásait, röviden átismételték a mentőhívás alapszabályait, majd megnézhették a mentőautókat. A programot egy rövid „mentősbemutató” zárta, ahol azt látták a gyerekek, mit csinálnak a mentősök éles helyzetben – mesélte a szakértő.

Több mint hatszáz kispesti gyerek járt ezen a keddi programon. A Bolyai iskola szinte valamennyi osztálya kilátogatott a térre, jöttek a Gábor iskolából, illetve a Semmelweis szakképző iskolából is. A legkisebbeket a Napraforgó óvodások képviselték – tudtuk meg Váradi-Fekete Petrától, aki az önkormányzat részéről koordinálta a programot.