HÍREK  2018. október 17.      835
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Rendhagyó történelemóra a Tündérkertben

Folytatódnak a rendhagyó történelemórák a Székelyország Tündérkertje Látványparkban. Az önkormányzat támogatásával a Nyugdíjas Pedagógusok Egyesülete Kispest tagjai tartanak órákat a Székelyföldről a kispesti általános iskolásoknak. Ez alkalommal a Kós iskolából érkezett a 4.a. Az „óra”elejére Gajda Péter polgármester is kíváncsi volt.

Rendhagyó történelemóra a Tündérkertben
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

A program a Tündérkert bejáratánál lévő székelykapu elől indult, ahol Gajda Péter polgármester, Bacsó András, a Székelyország Tündérkertje Egyesület elnöke, Szabó Ferencné, a nyugdíjas pedagógusok vezetője, az órát tartó dr. Hajdani Ilona és Polgár Tibor, a Kispesti Koppány Vezér Baranta íjász-szakosztályának tagja fogadta a gyerekeket.

A polgármester röviden mesélt arról, hogy ez a korábban elhanyagolt terület Bacsó András elképzelése alapján, az önkormányzat támogatásával éledt újjá Tündérkertként, ahol a látogatók megismerhetik többek között a székely kultúrát, a híres történelmi személyiségeket, Erdély növény- és állatvilágát, gasztronómiáját.

A vendéglátó Bacsó András mondandójában életének néhány eseményének felsorolásával elevenítette fel, miként került 25 évvel ezelőtt Magyarországra, Kispestre, miként kezdett új életet.

A gyerekek ezután Szabó Ferencné Marika néni történeteivel színesített rövidfilmet néztek meg Székelyföldről, majd térkép segítségével megismerhették a vármegyékhez hasonló közigazgatási egységeket, a székely székeket (Udvarhelyszék, Csíkszék, Háromszék, Marosszék, Aranyosszék). Ezt követően Székelyföld környezeti tényezőiről, domborzati viszonyokról, éghajlatról, a növény- és állatvilágról, vízrajzról esett szó. Külön izgalommal nézték a gyerekek azt a filmbejátszást, amely arról szólt, hogy miként kell viselkedni, ha a Hargitán medvével találkozik a kiránduló. A Kós iskolások aktívan részt vettek az óra első felében, így sokan sok-sok aranytallért kaptak a feltett kérdésekre adott jó válaszokért, amelyeket az óra végén csokira is válthattak.

Az óra második felében kint a kertben a hírességek falánál ismerkedtek a gyerekek Erdély történelmével, de előkerültek olyan hírességek is, mint például a matematikus Bolyai Farkas, a nyelvtudós-utazó Kőrösi Csoma Sándor, a telefonhírmondót feltaláló Puskás Tivadar, az építész-író Kós Károly és a 2013-ban elhunyt legendás hegymászó, Erőss Zsolt.

A kerti i séta után csoportfoglalkozások keretében szellemi totó, a rovásírás kipróbálása, falmászás, íjazás és székely népdalok éneklése várta a gyerekeket.