HÍREK  2018. november 05.      1,136
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A kispesti ’56-os szabadságharcosokra emlékeztek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kispesti hőseire emlékeztek idén is a Határ út és az Ady Endre út kereszteződésénél az 1956. november 4-től itt zajlott harcok emlékére emelt kopjafa előtt. A Vass iskola 8. osztályosai rövid műsorral emlékeztek.

 

A kispesti ’56-os szabadságharcosokra emlékeztek
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Vinczek György alpolgármester a megemlékezés elején Bibó István idézte, aki ezeket a mondatokat 1956. november 4-én mondta, amikor még államminiszterként szinte utolsóként a Parlamentben tartózkodott. „Magyarországnak nincs szándékában szovjetellenes politikát folytatni, sőt teljes mértékben benne akar élni a kelet-európai népek ama közösségében, kik életüket a szabadság, igazságosság és kizsákmányolás-mentes társadalom jegyében akarják berendezni. A világ színe előtt visszautasítom azt a rágalmat is, mintha a dicsőséges magyar forradalmat fasiszta vagy antiszemita kilengések szennyezték volna be; a harcban osztály- és felekezeti különbség nélkül részt vett az egész magyar nép, s megrendítő és csodálatos volt a felkelt nép emberséges, bölcs és különböztetni kész magatartása, mellyel csupán a leigázó idegen hatalom és a honi hóhérkülönítményesek ellen fordult.”

Égi Pál szabadságharcos, az ’56-os Szövetség elnöke személyes emlékeit elevenítette fel, míg Karácsony Ernő, a Kispesti 56-os Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a kerületben különlegesen nagy figyelemmel őrzik a forradalom emlékét: Magyarországon itt a Templom téren állítottak és avattak először kopjafát a hősök emlékére (1990. október 23.), de teret is itt neveztek el először a forradalomról, hiszen a kispesti Ötvenhatosok tere 1991. október 23. óta viseli ezt e nevet, ahol az emlékművet 1993. október 23-án Göncz Árpád, akkori köztársasági elnök avatta fel.

A megemlékezés végén Égi Pál, Karácsony Ernő, Apró József, Porubszky Istvánné, a kopjafát állító kispesti szabadságharcos „Potyka bácsi” felesége, valamint Vinczek György helyezett el koszorút a kopjafa talapzatánál.