HÍREK  2018. november 07.      1,717
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Wekerlei óvodákban is indul török kulturális program

A Szivárvány óvoda után az Árnyas ovi kicsinyei is ismerkedhetnek a török kultúrával az önkormányzat és a Yunus Emre Intézet, a Török Kulturális Központ közös programjában.

Wekerlei óvodákban is indul török kulturális program
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

A mai programindítón a házigazda, Szücsné Juhász Csilla óvodavezető köszöntötte a vendégeket, köztük Prof. Dr. Emel Gülden Oktayt, a török nagykövet feleségét, Gajda Péter polgármestert, Yakup Gült, a Yunus Emre Intézet igazgatóját és Vinczek György alpolgármestert.

Megnyitójában Kispest polgármestere arról beszélt, hogy Kispest és a török testvérváros, Pendik már nyolc éves kiemelkedő kapcsolatát a mély barátság jellemzi. A két város vezetése mindent megtett azért, hogy a barátság elmélyülhessen, és a két városrész (Pendik egyik kerülete Isztambulnak) lakói megismerhessék egymás kultúráját, hagyományait, gasztronómiáját. Fontos állomása volt ennek a kapcsolatnak a Szivárvány óvodában év elején indult program, amelyet az óvoda és a szülők kezdeményeztek, és amely most – a Szivárvány mellett – az Árnyas óvodában folytatódik. A program sikeres, általa már nem csupán a kispesti felnőttek, valamint általános és középiskolások, hanem az óvodások is megismerkedhetnek a török kultúrával. Gajda Péter elmondta, bízik abban, hogy a gyerekek és a pedagógusok is örömmel vesznek részt benne, és számtalan érdekes élménnyel gazdagodnak majd. Végezetül a polgármester megköszönte a Török Kulturális Központ igazgatójának, hogy az intézet továbbra is a program mellett áll.

Yakov Gül köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az Európában példa nélküli programot kizárólag abból a célból valósították meg, hogy értékeket adhassanak át. Mint mondta, reméli, hogy a mostani is hasonlóan sikeres lesz, mint a korábbi. A Török Kulturális Központ igazgatója végül megköszönte az önkormányzat támogató együttműködését a program megvalósításában.

A folytatásban a Vonás utcai óvoda Hangya csoportja kedveskedett műsorral a vendégeknek, majd az intézet igazgatója és Prof. Dr. Emel Gülden Oktay ajándékot nyújtott át Szücsné Juhász Csilla óvodavezetőnek.

A most indult és tavaszig tartó program során a Szivárvány és az Árnyas óvoda ovisai török népi mondókákkal, dalokkal, mesékkel, táncokkal, az ebru-festészettel, fonalkészítéssel, gyermekjátékokkal és ízekkel ismerkednek, kirándulnak a budapesti török emlékhelyekre, és óvodapedagógiai foglakozás is vár rájuk a Nemzeti Múzeumban.