HÍREK  2018. november 12.      2,245
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Digitális Nyílt Nap a Bíróságon

A „Digitális Nyílt Nap” road-show rendezvénysorozat keretében az országban másodikként a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság rendezte meg a „Digitális Bíróság” projekt bemutatót, ahol a helyi bírák átvehették az általuk igényelt mobil informatikai eszközöket.

Digitális Nyílt Nap a Bíróságon
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

A rendezvényen bemutatták a bírósági szervezet legújabb digitális fejlesztéseit, és azok várható eredményeit, amelyek a Széchenyi 2020 program keretében valósulnak meg 2019. június 30-ig.

Az eseményen dr. Polgárné dr. Vida Judit, a Fővárosi Törvényszék elnöke a digitalizáció előnyeit emelte ki. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) sokat tesz, hogy megfeleljen a digitális változásoknak – tette hozzá az elnök.

Gyarmathy Judit, az OBH elnökhelyettesének beszéde után tájékoztatót tartott Plánk Róbert rendőrezredes, a XIX. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője, valamint dr. Kékedi Szabolcs, az OBH Elektronikus Eljárások Főosztályának vezetője.

A „Digitális Bíróság” projekt mind az ügyfelek, mind a bírósági dolgozók számára újításokat fog jelenteni: lehetővé teszi a bírósági iratokhoz, határozatokhoz, valamint a közhiteles nyilvántartásokhoz való hatékonyabb hozzáférést és létrejön az úgynevezett „e-akta”, mellyel az ügyfelek személyes megjelenés nélkül, a nap 24 órájában, gyorsan, ingyenesen és online is hozzáférhetnek a bíróságon folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos minden fontos információhoz. A fejlesztések érintik a jelenlegi bírósági határozatkereső rendszert, mellyel egy korszerű, könnyen használható határozattár válik elérhetővé a bíróságok központi honlapján, továbbá a közhiteles nyilvántartások összekapcsolását a bírósági rendszerrel, így a bírák közvetlenül, gyorsan és egyszerűen férhetnek majd hozzá a számukra szükséges nyilvántartási adatokhoz.

A megnyitót követően lehetőség nyílt a bíróságokon alkalmazott beszédfelismerő szoftverek és a „Digitális Bíróság” projekt mellett az új generációs igazságügyi oktatási módszerek megismerésére. Ilyen például a „Via Videó” távmeghallgatási rendszer, vagy a rendőrség elektronikus bűnügyi felügyeleti rendszere.