HÍREK  2018. november 21.      988
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Panorámaröntgent kapott a fogászat

Újabb fontos eszközzel bővült a Kispesti Egészségügyi Intézet eszközparkja: november 26-tól már a kispestiek és a kerületen kívülről érkezők is igénybe vehetik az intézmény legújabb képalkotó szolgáltatását, a fogászati panorámaröntgent – mondta Dr. Vargha Péter főigazgató-főorvos az ünnepélyes átadón.

Panorámaröntgent kapott a fogászat
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

A hagyományos röntgengéphez képest ez az új eszköz a teljes fogsor állapotát képes megmutatni, ami nemcsak a szájsebészesti beavatkozásoknál, a fogszabályozásnál fontos, hanem nélkülözhetetlen és elengedhetetlen az alapellátásban, az úgynevezett „góckutatásban”. Ez azért is nagyon fontos, mert egy elhanyagolt fogsor számtalan betegség okozója, melegágya lehet – mondta Dr. Vargha Péter főigazgató-főorvos az eszköz bemutatóján. A főigazgatótól megtudtuk azt is, hogy a „góckutatást” beutalóval és térítésmentesen, míg az egyéb vizsgálatokhoz szükséges röntgenkép-készítést a kispestiek 2500 forint, a kerületen kívüliek 4500 forint ellenében vehetik igénybe, ami bevételi forrást is jelent majd az intézménynek. Dr. Vargha Péter elmondta azt is, hogy az intézet gyermekfogászati ellátás fejlesztésére 18 millió forint támogatást kapott a központi költségvetéstől, ebből „csippentettek le” 5 millió forintot a panorámaröntgen beszerzésére.

Gajda Péter polgármester elmondta az önkormányzat minden évben igyekszik valamit fejleszteni, újítani az intézményben, de külön öröm, ha külső forrás is érkezik. A Kispesti Egészségügyi Intézet ebben az esztendőben 146 millió forint támogatást kapott az önkormányzattól, amelyből 112 millió forintot költöttek működésre, 34 millió forintot fejlesztésre, felújításra (informatikai fejlesztésre, kézi műszerek cseréjére, festésre, liftek felújítására, és várhatóan a jövő évben megkezdődik a földszinti fogadótér, az aula felújítása is, amelyre 25 millió forintot különített el az önkormányzat. Gajda Péter a jövő évi fejlesztések előkészítése előtt most is arra kérte az intézmény vezetését, tegyék meg javaslataikat a beruházásokra, fejlesztésekre.