HÍREK  2018. november 30.      1,289
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fényár köszönti az adventet Kispesten

Az Obsitos zenekar ütemes indulóival kezdődött idén is a hagyományos lámpagyújtás és lampionos felvonulás a Templom téren. Az ünnepi fények felgyulladása után a kispestiek átvonultak a központi játszótérre, ahol már várta a gyerekek a Mikulás, a rénszarvas és sok-sok meglepetés.

Fényár köszönti az adventet Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

Sok éves hagyomány már, hogy ilyenkor a közelgő ünnepek előtt közösen kapcsoljuk fel a város ünnepi világítását és visszük át jelképesen lampionokkal a fényeket a város köztereire – mondta köszöntő beszédében Gajda Péter polgármester, aki a körülötte álló gyerekkel celebrálta az immár kilencedik alkalommal megtartott adventköszöntő rendezvényt. A polgármester röviden beszélt arról, hogy a lassan mögöttünk lévő évben mi mindennek örülhettek a kispestiek: elkészült a vizes játszótér és megújultak az önkormányzat intézményei is. Gajda Péter felhívta a gyerekek figyelmét arra is, hogy december 14-ig ismét áll a Városháza aulájában a Mikulás-láda, amelybe a gyerekek bedobhatják rajzos kívánságaikat. A szerencséseket, akiknek teljesíti a Mikulás a kívánságát, meghívják majd egy ünnepségre a Városházára.

Hagyomány már az is, hogy a lampionos felvonulás előtt mindig más egyház kispesti képviselője mond néhány köszöntő szót a jelenlévőknek. Gyetván Gábor, a Nagyboldogasszony templom plébánosa arról beszélt, hogy évről-évre gyertyát gyújtunk otthon a születésnapokon, szeretteink emlékére halottak napján a temetőkben, mert a gyertya több mint egyszerű fényesség. A gyertya lángja melegíti a kezünket, a szívünket, és ez a fény segíti meglátni nekünk azt, hogy mi van a fényen túl. Megmutatja nekünk azt a szeretett közösséget, amely a biztonságot adja, azokat, akik fontosak nekünk, és akiknek mi is fontosak vagyunk.

A köszöntő szavak után a népes lampionos menet átvonult a központi játszótérre, ahol Vinczek György alpolgármester és a gyerekek meggyújtották a színpadon felállított adventi koszorú első gyertyáját. Ezt követően a Csillag Musical Társulat műsorát láthatták az érdeklődők. A felnőtteket hagyományosan forralt borral, a gyerekeket teával kínálták meg a szervezők.

A hagyományos programon egy újdonságról is beszámolt az egyik szervező, Fülöp Péter. A rendezvények hulladékának akár 60-70 százalékát is eléri a műanyag poharak aránya. Kispest Önkormányzata a Védegylettel és az Átalakuló Wekerlével együttműködve az idei Lampionos felvonuláson először újfajta „repoharakat” használt. Ezek a poharak használat után elmoshatóak, így a teljes hulladék mennyisége is ennyivel csökkenthető. Kísérleti jelleggel először 300 darab 3 dl-es poharat osztottak ki. A poharakat a rendezvény végén a színpad mellett gyűjtötték össze, hogy megfelelő tisztítás után, a következő rendezvényen újra felhasználhassák azokat.

Patek Gábor, a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője elmondta, Kispest díszkivilágítására a négy nagy téren (Kós, Városháza, Kossuth, Atatürk) csaknem 1700 méter fényfűzért, azaz közel 17 ezer Led-lámpát használtak. A lampionos felvonulás központ helyszíne, a Templom tér ebben az esztendőben is fényárban úszik. A teret a Közpark Kft. munkatársai varázsolták igazán ünnepélyessé mintegy 5500 méter fényfüzérrel, karácsonyfával és ember nagyságú betlehemmel.