HÍREK  2019. január 18.      2,224
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A török-magyar óvodás programmal ismerkedett Csókakő

A sikeres kispesti török-magyar óvodás kulturális programmal ismerkedett ma Fűrész György polgármester vezetésével Csókakő küldöttsége. Részt vett az eseményen Bognár Gábor csókakői alpolgármester és dr. Klima Olga jegyző is.

 

A török-magyar óvodás programmal ismerkedett Csókakő
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

A csókakői vendégeket és a török intézet munkatársait Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester fogadta a Városházán, majd az Árnyas óvodában folytatódott a program. A wekerletelepi intézmény év végén csatlakozott a kulturális  programhoz, amely 2018-ban sikerrel zajlott le a Szivárvány óvodában. A január elején indult és áprilisig tartó program során a Szivárvány és az Árnyas óvoda ovisai török népi mondókákkal, dalokkal, mesékkel, táncokkal, az ebru-festészettel, fonalkészítéssel, gyermekjátékokkal és ízekkel ismerkednek, kirándulnak a budapesti török emlékhelyekre, és óvodapedagógiai foglakozás is vár rájuk a Nemzeti Múzeumban.

Köszöntőjében Szűcsné Juhász Csilla intézményvezető mutatta be a három épületben tíz csoporttal működő óvodát, majd a programot koordináló Yunus Emre Intézet, Török Kulturális Központ vezetője Yakup Gül köszöntötte a vendégeket és méltatta a kezdeményezést.

Nagyon örülök, hogy idén az Árnyas óvodával bővült a csaknem fél éven át tartó program, és még több kispesti kisgyerek ismerkedhet meg a török kultúrával. A program szervesen kapcsolódik testvérvárosi kapcsolatunkhoz a törökországi Pendikkel. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy más település, ezúttal Csókakó is érdeklődik iránta – mondta el lapunknak Gajda Péter polgármester.

Fűrész György csókakői polgármester szerint fontos, hogy a gyerekek más népek kultúrájával is megismerkedjenek, ez nyitottá teszi őket és megerősíti magyar gyökereiket is. Hozzátette, szeretnék a kulturális programot a csókakői óvodában is beindítani.

A műsorban a kisgyerekek nyújtottak játékos ízelítőt a megtanultakból: törökül köszöntek, számoltak, mondták a színeket, versikéket, dalokat adtak elő a vendégeknek, megismertették őket a népszerű társasjátékkal, a mangalával. A rendezvény végén Csuta Zsolt csókakői cukrászmester adta át ajándéktortáját az óvoda kicsinyeinek. A program kispesti része wekerletelepi sétával folytatódott.