HÍREK  2019. február 21.      1,433
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átadták a Bursa Hungarica ösztöndíjakat

Idén 69 kispesti fiatal felsőfokú tanulmányait támogatja összesen 6 millió forinttal az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében. A támogatásról szóló dokumentumokat a Városháza dísztermében ünnepélyes keretek között adták át csütörtök este.

Átadták a Bursa Hungarica ösztöndíjakat
A képre kattintva galéria nyílik. (21 kép)

Köszöntőjében Gajda Péter, Kispest polgármestere arról beszélt, hogy 20 éve, 2009 óta hagyomány Kispesten, hogy az önkormányzat a kormányzattal összefogva ösztöndíjjal támogatja a nehéz körülmények között élő és felsőoktatási tanulmányokat kezdő, illetve folytató kispesti fiatalokat. Hangsúlyozta, Kispest a jövőben is segíteni fogja a fiatalokat tanulmányaik elvégzésében, hozzájárulva ahhoz, hogy minél több kerületi felsőoktatásban tanuló diák kapjon lehetőséget a diploma megszerzéséhez.

Vinczek György, a humán ágazatot felügyelő alpolgármester – mint mondta – erőt és hitet kívánt átadni, azért, hogy optimisták legyenek a fiatalok és megmaradjon a bizalmuk. Beszélt az élethosszig tartó tanulás, valamint a közösség és az együttműködés fontosságáról, a megszerzett ismeretek és tapasztalat átadásáról a fiatalabb generációnak, és arról, hogy a külföldi tanulási lehetőségek után is térjenek haza a fiatal szakemberek, hogy itthon kamatoztassák megszerzett tudásukat, „bízunk bennetek” – hangsúlyozta. Köszöntőjét Teller Ede atomfizikus örök érvényű – manapság igencsak aktuális – gondolatával zárta: „Még mindig nem tudjuk, hogy honnan jöttünk, még mindig nem tudjuk, hogy hová megyünk vagy miért, de tudjuk azt, hogy a tudatlanságnak nem kell szükségképpen örökké velünk maradni.”

Az ösztöndíjakat igazoló iratot a polgármestertől és Szujkó Szilviától, az oktatási bizottság elnökétől vehették át a diákok. Az ünnepségen Lorán Barnabás, a Trabarna néven is ismert humorista adott műsort.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázatot a mindenkori, oktatással foglalkozó minisztérium, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) írja ki, amelyhez csatlakozik az önkormányzat, és saját költségvetéséből támogatja azt. A pályázat lehetőséget biztosít az első diplomás – államilag finanszírozott és költségtérítéses képzésben tanuló – fiatalok tanulmányi kiadásának mérséklésére. Az önkormányzathoz benyújtott pályázatokat a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság bírálja el és hoz döntést a támogatás összegéről, mert a differenciálás szociális rászorultság alapján történik. Az önkormányzat által megítélt havi ösztöndíj összegét a pályázatkezelő minisztérium (EMMI) pályázatkezelője felülvizsgálja és megduplázza.