HÍREK  2019. április 23.      1,178
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A bölcsődei dolgozóknak tartottak ünnepséget

Nincsen várólista a kispesti önkormányzat fenntartásában lévő hat bölcsődében. Bár az őszi felvételek már megtörténtek, de folyamatos a felvétel, hiszen a 480 férőhelyre jelenleg 421 kisgyermeket írattak be Kispesten – tudtuk meg Brinza Istvánnétól, a Kispesti Egyesített Bölcsődék (KEB) vezetőjétől a Bölcsődék Napja alkalmából tartott ünnepségen és 8. szakmai napon a Kispesti Egyesített Bölcsődék Csillagfény Bölcsődéjében.

A bölcsődei dolgozóknak tartottak ünnepséget
A képre kattintva galéria nyílik. (19 kép)

Az ünnepségen a kerületi önkormányzat által alapított Bölcsődés gyermekekért végzett kimagasló munkáért elismerést idén Borosné Bárdos Melinda, intézményvezető-helyettes vehette át Ikladiné dr. Petres Veronikától, a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda vezetőjétől és Vinczek György alpolgármestertől. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete kispesti alapszervezetének köszönetét és ajándékát Gulyásné Nagy Anitától, a szervezet titkárától és Brinza Istvánnétól Scheiringné Langó Erzsébet, a Bokréta bölcsődevezető-helyettese kapta. Ezen kívül, a kerületi bölcsődevezetők javaslatai alapján hat-hat kisgyermekgondozó és technikai dolgozó kapott kiváló munkájáért köszönetet és elismerő oklevelet: Károlyi Erika kisgyermeknevelő, Hajdú Erzsébet szakács, Bita Zsuzsanna kisgyermeknevelő, Mészáros Tímea szakács, Szabóné Mező Noémi kisgyermekgondozó, Wágner Gabriella szakács, Czipné Metszősy Margit kisgyermekgondozó, Molnár Éva élelmezésvezető, Halmai Kökény Erika kisgyermekgondozó, Vígh Ferencné kertész, Bajzát Adrea kisgyermekgondozó és Nagy Ágnes dajka.

A Bölcsődék Napján Brinza Istvánné köszöntő beszédében megemlékezett arról, hogy 1852. április 21-én a Kalap utcában megnyitotta kapuit az első bölcsőde, ahol még apácák gondozták, elsősorban testileg a rájuk bízott kisgyerekeket. Kispesten 1947-től vehetik igénybe ezt a szolgáltatást a családok. Brinza Istvánné visszaemlékezésében utalt arra, hogy a szakma Pikler Emmi gyermekorvos „forradalmasítása” óta is milyen sokat változott a bölcsődei ellátás és az intézménnyel szemben támasztott elvárások is. De őszintén beszélt azokról a gondokról is, amelyek nehezítik a kispesti bölcsődék zavartalan munkáját. Külön kiemelte az átmeneti létszámhiányt, ami köszönhető az alacsony bérezésnek és az utánpótlásképzés hiányának is. Brinzáné kitért a szülő házzal való együttműködés fontosságára is. Ebben a korban a gyerekek fejlődéséhez talán a legfontosabb a játék, a mozgás, a biztonságos, megnyugtató légkör. Engedjék a szülők, hogy a bölcsőde tegye a dolgát, elsősorban segítse a kicsiket a világ felfedezésében, a szocializációban, a beszédfejlődésben, engedjék őket játszani, szabadon alkotni – tette hozzá.

Vinczek György alpolgármester elismerően szólt a kispesti bölcsődékben dolgozók szakmai munkájáról és arról, hogy a városvezetés és a bölcsődei dolgozók szakszervezeti és szakmai vezetői rendszeresen találkoznak és beszélgetnek arról, miként lehetne a dolgozókat Kispesten tartani. Sajnos a bölcsődei dolgozók elsősorban bérezés miatti magas fluktuációja, elvándorlása, pályaelhagyása nem új keletű, de ennek végleges megállítása, a gondozóhiány megoldása, az önkormányzat saját szándékai, törekvései ellenére, nem lehetséges kormányzati szándék, segítség nélkül – vélekedett az alpolgármester.

Zárszavában Csukás István idézte: „A gyerekekben egyébként nagy a vágy a világ megismerésére és birtokba vételére, ebben segít nekik a mese.” „Gyerekszemmel a világ sokkal érdekesebb, mulatságosabb, groteszkebb. Például bele lehet látni a felnőttek orrlyukába.” Az élő, gyerekekkel töltött időt pedig nem pótolhatja semmi sem – tette hozzá.

A programot a Csillagfény bölcsőde munkatársainak humoros összeállítása színesítette, akik vidám jeleneteket adtak elő a bölcsőde mindennapjaiból, de most a gyerekek és a szülők bőrébe is ők bújtak, görbe tükröt tartva mindnyájunk elé. A Bölcsődék Napja délután szakmai közös beszélgetésekkel, előadásokkal folytatódott.