HÍREK  2019. május 09.      1,728
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Európai uniós szobrot avattak Kispesten

A Magyarország európai elkötelezettségét és az európai összetartozást szimbolizáló kültéri plasztikát ma az Európa napon avatták fel a Rusz-Bazsant parkban.

Európai uniós szobrot avattak Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Kispest polgármestere az uniós tagság előnyeiről beszélt köszöntőjében, és fontosnak nevezte, hogy május 26-án, az európai parlamenti választáson minél többen elmenjenek szavazni. Hangsúlyozta, szeretnénk még több európai uniós forrást hozni Kispestre, hogy még jobban fejlődő kerülete lehessen a fővárosnak. Gajda Péter úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió nem csupán gazdasági közösség, hanem értékekről is szól: párbeszédről, kompromisszumokról, a problémák közös megoldásáról.

A szobrot készíttető Ujhelyi István EP-képviselő „büszke magyar, elkötelezett európai, hazafiként”a szoborra utalva kijelentette, „óvó kezeinkkel meg kell védenünk Magyarország európai uniós tagságát”. A politikus külön megköszönte az önkormányzatnak, hogy befogadta a plasztikát.

Az alkotó, Kocsis András Sándor – a 2011-ben elhunyt kispesti díszpolgár, Kocsis József fia, a Kossuth Kiadói Csoport vezetője – azt mondta, félti Európát, ezért a közös értékek megtalálásának fontosságát hangsúlyozta.

A Magyarország európai elkötelezettségét és az európai összetartozást, óvást és a féltést egyszerre szimbolizáló kültéri plasztikát a polgármester, az EP-képviselő és az alkotó közösen avatták fel.