HÍREK  2019. május 20.      962
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Óriások és boszorkányok földjén sok vidámsággal

A meséről szólt Wekerletelep tavaszi nagyrendezvénye a hétvégén. A Wekerlei Székelykapu Napokat 15. alkalommal rendezte meg a Magyar Kollégium Kulturális Egyesület, a Wekerlei Futóklub és a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE), együttműködve a Wekerlei Kultúrházzal.

Óriások és boszorkányok földjén sok vidámsággal
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

A hagyománynak megfelelően kiállítással kezdődött a háromnapos rendezvény: Szívem java címmel Szegedi Katalin meseillusztrátor-író tárlata nyílt meg a Wekerlei Társaskör Kós Károly téri pincegalériájában péntek délután. A mesék világába kalauzoló programon Csóka Eszter beszélgetett az alkotóval a képek és a könyvek születéséről, valamint a házigazda, Somogyváriné Márovics Erika olvasott fel szerző Kocsonyakirályfi című könyvéből.

Óriások és boszorkányok földjén sok vidámsággal
A képre kattintva galéria nyílik. (35 kép)

Szombat délelőtt gyerekprogramok foglalták el a Kós Károly téri nagyszínpadot: a Wekerlei Kultúrház szervezésében Tiéd a színpad címmel a kerület óvodáinak és iskoláinak csoportjai, valamint a helyi amatőr gyermekcsoportok néptánc, moderntánc és sportbemutatóit láthatta a közönség.

Az Életfa terén óriások és boszorkányok földjén tehettek mesés kalandozást a gyerekek. A Wekerlei Kultúrház sátrában boszorkány- és alkimistaképzés indult, különféle játékok és kézműves foglalkozások várták a kicsiket és nagyokat, és elindult a „Wekerle titkai” című helytörténeti kocsikázás is. Az Átalakuló Wekerle komposztjátékkal, klímatotóval, Kiserdő-védelemmel „mutatta” a zöld utat a Zenepavilon mellett, szemben a sörsátor szomszédságában pedig a Wekerlei Újrapohárral próbálták csökkenteni a hulladékot.

A délután boszorkányos és mesés sütemények versenyével indult, átadták a Wekerlei Sodrófa-díjat. A színpadon „A csodálatos kincses paripa” címmel a Színes falu Csoport bábelőadása várta a gyerekeket, majd az Eszter-lánc mesezenekar adott fergeteges gyerekkoncertet.

A főtámogató önkormányzat nevében Kispest polgármestere köszöntötte a program résztvevőit. Gajda Péter a Magyar Kollégiummal, a Wekerlei Futóklubbal és a Wekerlei Társaskörrel való sikeres együttműködésről beszélt, amelyről a népszerű rendezvények mellett olyan fejlesztések is tanúskodnak, mint például a fővárossal közös forrásból megvalósuló wekerlei kispiac.

Az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes csoportjainak bemutatóját egy, a programban nem szereplő bensőséges ünnepség követte: Nagy Tamás, a WTE alapító tagja, korábbi elnöke köszöntötte a jubileumi 15. Wekerlei Székelykapu Napok főszervezőjét, rendezőjét, Romhányi Andrást, akinek tiszteletére Halmos Kata népzenész vezetésével az önkéntesek és a Vadrózsa táncosai a Tavaszi szél című népdalt énekelték el. Köszöntötte a népművelőt Szabó Mária, a Wekerlei Kultúrház igazgatója és Somlói Judit, a WTE elnöke is.

Az esti programot a BlackBirds együttes Beatles- koncertje indította, majd sötétedéskor a Dombon Álmodók csapata Óriásföldét varázsolta a dombtetőre. Az estét a B-shop zenekar kocsmazenéje zárta.

Óriások és boszorkányok földjén sok vidámsággal
A képre kattintva galéria nyílik. (36 kép)

Vasárnap az eső után már 17. alkalommal rajtolt el a Wekerlei Székelykapu Futás mezőnye a Kós iskola elől. Idén a 4 kilométeres távot 310-en teljesítették, köztük az abszolút győztes Kardos Bence már 15. alkalommal, a 400 méteres óvodás futáson pedig 120 kisgyerek vett részt. Romhányiné Kovács Mária testnevelő, a hagyományos futóverseny ötletgazdája szerint a tavalyinál kisebb létszám köszönhető volt az esőnek és annak is, hogy igazából csak a kispestieknek hirdette meg a versenyt. „Ezt én Kispestnek rendezem, egyáltalán nem bánom, hogy kevesebben vannak. Nem akarok másokat idevonzani erre az ingyenes rendezvényre” – hangsúlyozta. A Wekerlei Futóklub vezetője külön kiemelte az önkormányzat támogatását, a 150 önkéntes, a polgárőrök és Győri Mihály vezetésével a kispesti rendőrkapitányság munkatársainak segítségét.

EREDMÉNYEK 

Óriások és boszorkányok földjén sok vidámsággal
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Délután a sokak által kedvelt és várt, a Székelykapu Napok programjai között kiemelten fontos Wekerlei piknik várta a kikapcsolódni, mozogni vagy éppen pihenni vágyókat a Kós Károly téren. Akik kalandozni akartak, megtehették az Óriások és boszorkányok földjén kanyargó Meseúton. A hangulatról helyi csoportok fellépése gondoskodott, amelyekhez csatlakozni is lehetett, voltak kézműves foglalkozások, irodalmi és helytörténeti fejtörők, különféle sportolási lehetőségek (Wekerlei Könyvtár sátra, Wekerlei Kuckó játszósarok, Kispesti Evangélikus Gyülekezet, Wekerlei Bocsa Sportegyesület, Wekerlei Kultúrház Zumba gold csoportja, Czvetkó Anett és társulatának hastánc bemutatója, Boribaba foglalkozás, a Kanga Training és a játékos kutyás frizbibemutató).

Kollégáimmal évek óta törekszünk arra, hogy, legyen valami gerince az egésznek. Idén kifejezetten a gyerekek irányába nyitottunk, így lett a címe az Óriások és boszorkányok földjén, erre épült a pénteki megnyitó, a domb, a Wekerlei Kultúrház programja és a rendezvény több eleme is – tudtuk meg a Székelykapu Napok főrendezőjétől. Romhányi András hangsúlyozta, az igények szerint változott a rendezvény az évek során, ugyanakkor mindvégig tükrözi az eredeti szándékot: alázattal szolgálni és nem megalázkodva kiszolgálni.

A fejlődés eredményeként létrejött stáb kiválóan dolgozik, idén is 100 önkéntes segítette a rendezvényt. Fontos az önkormányzat egymillió forintos támogatása, bár egy ilyen színvonalú esemény, mint a Székelykapu Napok már valamivel többet is megérdemelne – tette hozzá. Romhányi András elmondta, rendezőként ez volt számára az utolsó Wekerlei Székelykapu Napok, mint hattyúdalra, a mostanira kicsit több figyelem, kicsit több pénz jutott, ezek miatt lett más, mint a korábbiak. Eddigi helyettesei, Kokavetz Kata és Holicsné Gémes Boróka népművelők folytatják majd a munkát; nagyon jól működő rendszert, programot vesznek át.