HÍREK  2019. augusztus 27.      763
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Képviselő-testületi ülés a nyári szünet után

Egyházi intézmény és a Tudásház Közalapítvány idei támogatásáról, a kerületi tűzoltóság tavalyi támogatásáról szóló beszámoló elfogadásáról is döntöttek ma a képviselők. Az október 13-ai önkormányzati választások előtt várhatóan még egyszer összeülnek majd a jelenlegi testület tagjai.

Képviselő-testületi ülés a nyári szünet után
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

A képviselő-testület úgy döntött, hogy az önkormányzat és a Budapest-Kispest Központi Református Egyházközség között 2017. augusztus 15-én létrejött használati megállapodásban foglaltak alapján 2019. szeptember 1-jétől 2020. augusztus 31-ig, újabb egy év határozott időtartamra térítésmentesen biztosítja az Ady Endre úti ingatlant az egyház számára, hogy ott iskoláját, az Ady Endre Református Általános Iskolát működtethesse. Dódity Gabriella képviselő (Fidesz-KDNP) felvetette, hogy a testület ne évente hosszabbítsa meg a térítésmentességről szóló határozatot, hanem a használati megállapodásban foglaltak végéig. Gajda Péter polgármester (MSZP) javaslata alapján a módosításra gondos előkészítés után, várhatóan az önkormányzati választások előtti, ennek a testületnek az utolsó ülésén kerülhet sor.
Varga Attila képviselő (MSZP-DK-Együtt-PM) kérdésére Vinczek György alpolgármester (MSZP-DK-Együtt-PM) válaszában kitért arra, hogy bár az Ady iskolában alacsonyabb a beiskolázott gyerekek száma a vártnál, az intézmény teljesíti a megállapodást, és a felvett első osztályosok zöme kispesti és legalább 50 százalékuk az iskola körzetében élő.
Az egyház nem csak használója, hanem gazdája is az épületnek, rendben tartják, fejlesztik azt – válaszolta Harkai Ferenc Csaba lelkipásztor Ferenczi István képviselő (LMP) felvetésére, hogy fizessenek legalább egy jelképes összeget a használatért az önkormányzatnak.

Elfogadták a képviselők a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2018. évi önkormányzati támogatásáról szóló beszámolót. Az önkormányzat és a kispestiek nevében Gajda Péter polgármester megköszönte a kerületi tűzoltók áldozatos munkáját, és ígéretet tette arra, hogy az elkövetkező években is lehetőségeihez mérten támogatja őket az önkormányzat. Tordai László tü. alezredes, XIX. kerületi tűzoltóparancsnok munkatársai nevében is köszönetet mondott az elmúlt évek támogatásáért, majd röviden beszámolt az önkormányzattól kapott kétmillió forintos vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról. A tűzoltóság részére biztosított keretösszegből a parancsnokság energetikai korszerűsítése a 2018-ban kapott támogatásból már akkor részben megvalósult. A 2019. évben tovább folytatták a korábbi fejlesztési tervüket, az épületbe 13 új, műanyag tokozású, kétrétegű, hőszigetelt üvegezésű nyílászárót építettek be a takarékosabb üzemeltetés és a komfortosabb munkakörülmények biztosítása érdekében.

A megkezdett szakmai programok, fejlesztések folytatása érdekében elfogadták a képviselők Kispesti Tudásház Közalapítvány 2019. évi kétmillió forintos támogatási szerződését.

Módosították a képviselők az önkormányzatnak a Magyar Vöröskereszt fővárosi szervezetével 2016. február 18-án létrejött bérleti szerződés határidejét. A Vöröskereszt évek óta bérli az Ady Endre út 112. szám alatti ingatlan 256 négyzetméteres földszintjét és 119 négyzetméteres pinceszintjét, ahol az önkormányzattal együttműködve üzemelteti a kerületi hajléktalanok éjjel-nappali ellátását. Mint azt Vinczek György alpolgármestertől a napirend kapcsán megtudtuk, erre azért volt szükség, mert a bérleti szerződés határidejének 15 éves határozott időre történő módosításával a szervezet eredményesebben pályázhat, a maximális támogatás igénybevételére lesz jogosult. Az alpolgármester szerint a Vöröskereszt ez idáig is komoly fejlesztéseket végzett az intézményben, legutóbb is a pinceszint rendbetételével korszerűsítették az ellátás színvonalát.

A képviselő-testületi ülés utolsó részében zárt ülésen megválasztották a Helyi Választási Bizottság tagjait és póttagjait.