HÍREK  2019. október 19.      1,150
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ünnepelt a látássérült egyesület

A Fehér Bot Világnapját és megalakulásának 15. évfordulóját ünnepelte a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) a KMO-ban szombaton. Október 15-e az ENSZ döntése értelmében 1969 óta a látássérültek napja.

Ünnepelt a látássérült egyesület
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

Az egyesület elnöke a jeles nap fontosságáról beszélt köszöntőjében, mint mondta, ilyenkor a látássérült intézmények, szervezetek világszerte figyelemfelkeltő akciókat, kulturális programokat szerveznek, hogy a társadalom és a közvélemény figyelmét ráirányítsák a látássérült emberek problémáira, nehézségeire, életére. Fodor Ágnes elmondta, a VGYKE a lehető legintegráltabb programokkal ünnepel minden évben, mert abban hisznek, hogy a látássérültek élete, eredményeikkel együtt a társadalom közös ügye. Együtt kell lépéseket tennünk, dolgoznunk és javítanunk a látássérült emberek esélyeit – fogalmazott.

A 15. születésnapról szólva elmondta, büszke a nagyon aktív tagokra, munkatársakra, az elmúlt 15 velük elért eredményei a rászorulók igényét és támogatását szolgálták: segédeszközboltot nyitottak, támogató szolgálatot üzemeltetnek, gyógymasszázst indítottak hat helyszínen a fővárosban, mindenhol felmutatva, hogy a látássérült emberek munkája értékteremtő és rendkívül fontos. Fodor Ágnes beszélt az egyesület egyik legfőbb céljáról, a közösségszervezésről is, amit Kispesten 2013-ban indítottak el. Elmondta, a kispesti közösség az egyik legaktívabb az egyesületen belül, munkatársai, Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István szívvel-lélekkel végzik munkájukat, sok programot szerveznek, hogy kimozdítsák a látássérülteket.

Arról is beszélt a VGYKE elnöke, hogy a kispesti önkormányzattal és a kerületi partnerekkel a kezdetektől rendkívül jó az együttműködés, segítik az egyesület munkáját. Hozzátette, örül annak, hogy Kispesten ilyen fontos a látássérült emberek ügye, segítése. Fodor Ágnes megköszönte, hogy Kispest lehetőséget kínál a látássérülteknek, mert mint fogalmazott, fontos, hogy a korlátokat közösen tudjuk leküzdeni.

A VGYKE elnöke emléklappal köszönte meg az egyesülettel való együttműködését Huszát Erzsébet idősügyi tanácsosnak, Börcsök Gábornénak és Sütő Antalnak, a kispesti rendőrkapitányság munkatársainak, Gábor Ilonának, a KMO igazgatójának, Balázs Piroskának, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat igazgatójának, Siklós Zsuzsannának, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének, Mohay Orsolyának, a gyűjtemény művészettörténészének, Vinczek György alpolgármesternek, Hegedűs Juditnak, a Kispest TV főszerkesztőjének, Varga Ibolya kommunikációs referensnek, Várnai Zoltánnak, a kispest.hu főszerkesztőjének, Vighné Vincze Erzsébetnek, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum (KSZSZC) intézményvezetőjének és Tóthné Szebenyi Szilviának, a KSZSZC Gyermekek Átmeneti Otthona vezetőjének.

Az ünnepi gálaműsort Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István közösségi civilszervezők, valamint Kiss Ágnes, a Mágnes Színház és egyben a műsor vezetője állította össze. Fellépett Ézsiás László (vers), Aranyiné Kmett Olga (próza), Kubicsár László (gitár) és Újhelyi Éva (ének), valamint a Mágnes Színház társulatának három ifjú musicalszínésznője, Cynolter Dorottya, Farkas Petra és Gál Csengelle.