HÍREK  2019. november 10.      642
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újabb fákkal gazdagodott Kispest

Tovább zöldül a kerület: a 10 Millió Fa országos civil szerveződés helyi csoportja 22 facsemetét ültetett el szombaton Kispesten.

Újabb fákkal gazdagodott Kispest
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Ajtay Szilárdtól, a faültetés egyik kispesti szervezőjétől (a másik Kertész Ildikó volt), megtudtuk, a mai volt az első országos akciója a Bojár Iván András művészettörténész által július elején indított 10 Millió Fa mozgalomnak, amely hosszútávon 10 millió fa elültetését tűzte ki célul Magyarországon (Kispestre 60 ezer fa jut). A szervező elmondta, csaknem 120 településen van jelen a közösség, amely mintegy 60 ezer tagot számlál.

Szombaton, az Élet Napján 75 településen, 300 helyszínen csaknem 5000 fát ültettek el a 10 Millió Fa önkéntesei. Ezek közé tartozott a három kispesti helyszín – az Üllői úti könyvtár előtti fűsáv, a József Attila utcai játszótér környéke és a Zrínyi utcának a József Attila utca és az Ady Endre út közötti szakasza – a 22 facsemetével.

Megtudtuk, hogy kispesti csoport mintegy 250 ezer forintot gyűjtött össze, ebből vásárolták meg a fákat és szállították az ültetési helyszínekre. „Az a cél, hogy árnyékot adjanak, élhetővé és széppé tegyék az utcáinkat, megkössék a szenet, oxigént termeljenek, párologtassanak, lépegető esőfelhőket termeljenek, ezzel kontinensnyi területet lássanak el esővel, növelve az eltartóképességet, javítva a Föld albedóját, csökkentve az elsivatagosodást és a tűzvészek kockázatát” – fogalmazott Ajtay Szilárd az önkéntesek előtt a reggeli eligazításon.

A Zöldprogram Iroda és a Közpark Kft. szakmai tanácsokkal, komposztfölddel és szerszámokkal támogatta az akciót, az Átalakuló Wekerle közösség, az 1. sz. Rákóczi Lakásfenntartó a Szövetkezet, valamint a Richter Gedeon Nyrt. 1. sz. óvodájának szülői munkaközössége is segített a helyi szervezetnek a „még zöldebb, még oxigéndúsabb” kerület és Magyarország, az élhetőbb jövő megteremtése érdekében. A csoport az ültetések után sem hagyja magára a facsemetéket, folyamatosan öntözik, gondozzák azokat.