HÍREK  2019. november 15.      800
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Három idős kispestit köszöntöttek

A 100 éves Paunoch Andrásnak Kispest polgármestere, Gajda Péter gratulált, a 95 éves Szeder Istvánnét és a 90 éves Tóth Józsefet Kertész Csaba alpolgármester köszöntötte.

Három idős kispestit köszöntöttek
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Csokoládétortával, vörösborral és a miniszterelnök emléklapjával köszöntötte Paunoch Andrást 100. születésnapja alkalmából Gajda Péter szerdán a Nyugdíjasházban. Huszár Erzsébet idősügyi tanácsos és Balázs Piroska, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat vezetője is részt vett a köszöntésen. Paunoch András 1919 novemberében született Budapesten. Négyen voltak testvérek, ő volt az elsőszülött, és már csak egyedül ő él. Tízéves korában csontvelőgyulladás támadta meg a jobb lábát, amit amputálni kellett. Magánúton végezte a négy polgárit, ezután férfiszabónak és szövőnek tanult. Tanulmányait Wekerle több iskolájában végezte rokkantsága miatt, majd intézetbe került, ahol 14 évig lakott. Huszonöt éves korában az egyik nagynénje vette magához, aki vállalni tudta elhelyezését. Kőbányán dolgozott úriszabóként 1948-ig, később egy kispesti mesternél dolgozott. Rokkantként ment nyugdíjba, s miután lehetősége nyílt, hogy munkát vállaljon nyugdíj mellett, 1969-ben a Magyar Állami Operaházban kezdett újból dolgozni. Innen 30 évvel később ment véglegesen nyugdíjba. András bácsi 1953-ban nősült, gyermekük nem született, de nagy szeretetben és megbecsülésben éltek felesége haláláig. Harmincnyolc éve özvegy. 2002-ben költözött a József Attila utcai Nyugdíjasházba. Szabadidejében szeret zenét hallgatni és keresztrejtvényt fejteni.

Három idős kispestit köszöntöttek
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

A 95 éves Szeder Istvánnét csokoládétortával, virággal és emléklappal köszöntötte ugyancsak szerdán Kertész Csaba. Szeder Istvánné Szolnoktól 40 km-re, Cibakházán született 1924. november 11-én. Ott járt iskolába testvéreivel, majd 1935-ben Újpestre költöztek a szüleivel, ahol befejezte a polgári iskolát. Édességboltban kezdett el dolgozni, mint eladó, később az Édességipari Vállalatnál lett raktárvezető. Közben férjhez ment, férje katonazenész volt, aki később a Honvéd Zeneiskola vezetője lett. 1954-ben költöztek Kispestre. Margit néni 56 évesen ment nyugdíjba, szabadidejében tévét néz, rádiót hallgat, piacra jár.

Három idős kispestit köszöntöttek
A képre kattintva galéria nyílik. (2 kép)

Az alpolgármester pénteken a 90 éves Tóth Józsefet is köszöntötte Eszterházy-tortával, vörösborral és emléklappal. Józsi bácsi Nagylókon született 1929 novemberében. Iskolái elvégzése után egy gazdaságban dolgozott, majd Budapestre költözésük után a Nehézipari Minisztériumban volt gépkocsivezető, a rendszerváltás után pedig anyagbeszerző. Felesége előbb ápolónőként majd villamosvezetőként, később titkárnőként dolgozott. Egy gyermekük és két unokájuk született. Józsi bácsi aktív életet él, bevásárolni jár, szabadidejében tévét néz.