HÍREK  2020. február 12.      1,306
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Akcióban a Zöldkommandó

Mostantól hetente két alkalommal reggel útnak indul a Zöldprogram Iroda, a Kispesti Rendészeti Központ és a Közpark Kft. munkatársaiból álló Kispesti Zöldkommandó, hogy megkeresse, felmérje, eltakarítsa az illegális zöld-, kommunális- és építési szemétlerakásokat a kerületben – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől az eheti bejáráson.

Akcióban a Zöldkommandó
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

A mai bejáráson a Tóth Árpád utcában kezdett a csapat, majd a Viola és az Esze Tamás utcában is körülnéztek, és ahol kellett, összeszedték az illegálisan lerakott szemetet, beszéltek a szomszédokkal is.

Sajnos évente 40-50 millió forintot költ az önkormányzat az illegális szemétlerakó helyek felszámolására, pedig ennek a pénznek lenne sokkal jobb helye is. Ami külön bosszantó, hogy kerületben felhalmozott illegális szemét egy része nem itt Kispesten „termelődik”, hanem máshonnan szállítják ide – mondja Gajda Péter polgármester, aki a kerületi rendőrkapitánytól arra kapott ígéretet, hogy amennyiben az autós illegális szemétlerakók rendszámát ismerik, hatékonyabban fognak eljárni a tevékenységet végzőkkel szemben.

Évek óta komoly fejtörést okoz az önkormányzatnak az illegális hulladéklerakók, alkalmi szemétkupacok, lomtalanítások felszámolása és az illegális tevékenységet végzők nyakon csípése. Ez a munka nem most kezdődött, de a kispestiek közreműködése nélkül továbbra sem lesz hatékony. Ezért az önkormányzat azt tervezi, hogy létrehoz egy olyan gyorsan reagáló csoportot, amely, ha a kispestiek valahol illegális tevékenységet végzőket látnak, akár tetten is érheti azokat. Addig is arra kérik a kispestieket, hogy telefonon értesítsék munkaidőben vagy a Zöldprogram Irodát, vagy a Kispesti Rendészeti Központot, ha ilyet látnak, vagy újabb illegális szemétlerakót találnak – mondta Varga Attila, a „zöldkommandó” újraszervezője, a kerület közrendjének és tisztaságának felügyeletével megbízott alpolgármester.

Egy-egy ilyen heti akció során a Kispesti Zöldkommandó megkeresi, felméri, eltakarítja az illegális zöld-, kommunális- és építési szemétlerakásokat a kerületben, ha tudnak, beszélgetnek a szomszédokkal is, tapasztalatokat gyűjtenek. A meglévő szemétkupacokból igyekeznek adatokat kinyerni a vélelmezhető szemetelő beazonosítása érdekében, és amennyiben kispesti az érintett, akkor be is csengetnek hozzá. Külön feladat lesz annak megszervezése is, ha nem tudják azonosítani a szemét tulajdonosát – tette hozzá az alpolgármester.

Kollégáim szinte ipari mennyiségű szemetet számolnak fel hetente, gyakran ez eléri a 70 köbmétert is – mesélte Bán Zoltán, a Közpark Kft. vezetője, aki bizakodik abban, hogy változást hozhat az a márciustól érvényes bírságolási rend, amely szerint, ha a szemetet illegálisan az utcán tárolót, oda kihordót a „zöldkommandósok” felszólítják és nyolc nap alatt nem intézkedik az elszállításról, az újraellenőrzés után már nem a kormányhivatal, hanem a rendőrség intézkedik az ügyben. (A kiszabható legmagasabb bírság 150 ezer forint is lehet - a Szerk.) A Közpark munkatársai azon kívül, hogy összeszedik az ömlesztett illegális szemet a kerületben, az elszállítás után még szét is kell, hogy válogassák azt, hiszen külön kell gondoskodni a kommunális-, a műanyag-, az építési- és a zöldhulladék elszállításáról, és ez mind-mind óriási költségekkel jár – magyarázta Bán Zoltán.