HÍREK  2020. február 14.      932
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Folyamatos változásban

Phantasmagoria címmel nyílt meg Rupazow Daniel kiállítása a Nagy Balogh János Kiállítóteremben csütörtökön. Április 10-ig láthatják az érdeklődők.

Folyamatos változásban
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

„Az utcai művészetek, a graffiti, a street art erőteljes részei mindennapi vizuális élményeinknek. Meghatározó eleme lett a vasúti sínek mellett futó falaknak, felbukkannak a buszmegállókban, házak falain, tűzfalakon. Sokszor csak jelhagyások, máskor azonban üzenetek, egy-egy szó, vagy mondat, máskor felhívás, figyelemkeltés és/vagy valamilyen társadalmi üzenet. A névtelenül, az éjszakában dolgozó fiúk/lányok több nemzedéke hagyott hátra magáról nyomokat az 1980-as évek óta az egész országban.

Az elmúlt évtizedekben e téren is rengeteg változás történt a nagyvilágban. Több híres utcai művész lett világhírű, a kortárs galériák kapva kaptak az alkalmon, hogy új, érdekes színfoltot találjanak a művészeti szcénában. A jobbára a világ szegénynegyedeiből származó, az ottani szürkeség, kilátástalanság elől-ellen működő utcai aktivisták számára megnyíltak a lehetőségek a művésszé válásra, a kitörésre. Mára, magánszemélyek, önkormányzatok rendelnek falaikra, járdáikra műveket, színesítve, vidámabbá téve a városi környezetet.

Kispesten, Daniel Rupazow műveivel sok helyen találkozhatunk. Iskolák, óvodák falain, teraszain, tereken, közösségi házon. A tárlat fő célja az volt, hogy egy pillanatra megállítsuk az időt és rögzítsük. A kiállítás, dokumentációja annak az utóbbi tíz évnek, amióta Rupazow, vagy az utcákon felbukkanó aláírásokon FloekUno, dolgozik. Már a fotókon bemutatott munkák egy része sincs meg, a fejlődés elbontja a rogyadozó házfalakat. De ahogy egy évtizedekig fennálló reklám megragad az emlékezetünkben, ugyanúgy rögzül egy-egy utcai falfestmény is. Rupazow Dániel munkái saját vizualitásán és sajátos, ökológiai szemléletű üzenetén keresztül Kispest arculatát is módosítják/módosították” – mondta el lapunknak Mohai Orsolya művészettörténész, a kiállítás kurátora.

A tárlat az alkotó nagyjából elmúlt 10 évének munkáit fedi le (graffitik, falfestések, tetoválások, rajzok). Rupazow Dániel Skóciában született és Kispesten nőtt fel. 2010 körül ismerkedett meg a street art világával, ami meghatározta az elmúlt tíz évét. Együttműködve több önkormányzattal és civilszervezettel itthon és külföldön is sok ezer négyzetméter szürke felületet fedett le az évek során (legmonumentálisabb munkáit Kispest fogadta be). 2014-ben került közelebb a kreatív aktivizmushoz, az Artivist Network neve alatt szerveznek nemzetközi köztéri művészeti projecteket, workshopokat, trainingeket. Munkájukban a művészetet/kreativitást, mint eszközt használják a társadalmi változások eléréséhez, illetve szorosan együttműködnek a folyamatosan növekvő klímamozgalommal.