HÍREK  2020. február 16.      1,246
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A szépséget és az elfogadást ünnepelték

Te is lehetsz címlapmodell! címmel a társadalmi érzékenyítést, a kirekesztettség és előítéletesség csökkentését felvállaló Reflektor Egyesület Relatív Szépség projektjének első divatbemutatóját rendezték a Forrásházban szombaton. Burány Sándor országgyűlési képviselő, Bogó Józsefné önkormányzati képviselő, Vinczek György és Varga Attila alpolgármesterek is jelen voltak a rendezvényen.

A szépséget és az elfogadást ünnepelték
A képre kattintva galéria nyílik. (19 kép)

A Relatív Szépség projekt a fogyatékkal élőket helyezi a szépségipar társadalmi kontextusába, célja a zárt közösségek kinyitása mellett az emberek látásmódjának, gondolkodásának kinyitása, társadalmi érzékenyítés, a sztereotípiák lerombolása, hirdetve, hogy a szépség relatív, az emberség nem, ahogy mindenki lehet szép, úgy mindenki lehet a társadalom elfogadott, egyenjogú tagja is.

Sárosi Emőkétől, az egyesület munkatársától megtudtuk, a 2017 körül indult kezdeményezés abból az elgondolásból ered, hogy a fogyatékkal élőké és a divatszakma is igazából egy zárt világ. „Azt mondtuk, hogy mi lenne, ha ezt a zárt világot kinyitnánk, és közelítenénk egymáshoz. Így jött az ötlet, először a Salva Vita Alapítvány munkatársai segítettek, és az alapítványhoz tartozó fiatalok, akinek alapvetően volt kedvük és nyitottságuk egy szépségnapra, egy kis sminkelésre, csajoskodásra. Elmentünk, kisminkeltük őket, kaptak egy kis ékszert, és egy címlapfotót csináltunk róluk. Nagyon-nagyon lelkesek voltak, és a Nem adom fel Kávézó adta az első kiállítási lehetőséget nekünk. Valójában minden lány királylány akar lenni, és egy címlapfotó miből is áll: sminkből, fényből, ruhából, ékszerből, és bárki lehet királylány. Ezt az élményt akartuk megadni a lányoknak, hogy egy napra igenis mindenki érezze magát címlapmodellnek, és legyen erről egy képanyag” – fogalmazott.

A harmadik címlapfotó-kiállításnak és az első divatbemutatónak a Forrásház adott otthont. Az intézmény 2019 őszén kötött együttműködési megállapodást a Reflektor Egyesülettel. Kéri Éva rehabilitációs mentor, a Forrásház esetmenedzsere lapunknak elmondta, „a Forrásháznak mindig is nagyon fontos volt az esélyegyenlőség, küzdünk a stigmatizálás ellen, ezért úgy gondoltuk, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy melléálljunk a projektnek. Így jött az ötlet, hogy ne csak a képeket állítsuk ki, hanem adjunk egy kis keretet a programnak, és így merült fel a divatbemutató ötlete. Facebookon, ismerősi körben kezdtünk sminkeseket, fotóst, fodrászokat keresni, és fantasztikus volt megtapasztalni, hogy mindenki azonnal igent mondott, jött, és mindenki mellénk állt.”

Köszöntőjében Burány Sándor úgy fogalmazott, hogy azt látjuk szépnek, amit szeretünk. Mint mondta, Kispest legnagyszerűbb rendezvénye a szombati divatbemutató, örül, hogy jelen lehet, és megcsodálhatja a rengeteg szépséget.

Vinczek György az összefogás egy újabb remek állomásának nevezte az rendezvényt. Elmondta, a Forrásház híres arról, hogy sok civilszerezettel működik együtt programjai megvalósításakor, most is így történt.

Takács Máriusz, a Reflektor Egyesület elnöke a projektet bemutatva arról beszélt, hogy mindenki lehet szép és lehet elfogadott. Elmondta, a divatbemutató képanyagából május 9-én a Wekerlei Kultúrházban nyílik kiállítás.

„A szépséget és az elfogadást jöttünk ünnepelni” – mondta Kéri Éva, a program háziasszonya útjára indítva a divatbemutatót, amely jeltánccal zárult.

A program együttműködő partnerei: Kispest Önkormányzata, Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum, Forrásház, Reflektor Egyesület, Savköpő Menyét Alapítvány, Doreeenka Jewelery, Forrai Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, Napsugár Fashion, Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium, Prokop Kata Smink Akadémia, Haute Couture Academy és Fodrászat.