HÍREK  2020. február 26.      679
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Mángorlótól a villanyvasalóig

A különböző korszakok vasalóit mutatja be a gyerekeknek a Bolyai iskola aulájában április végéig látható kiállítás.

Mángorlótól a villanyvasalóig
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

A leghétköznapibb házimunkák egyikének, a vasalásnak használati eszközét választotta témájául mostani időszaki kiállításának tárgyául Dániel Gáborné, Éva néni a Bolyai iskola volt napközis nevelője, aki egy zsámbéki kirándulás alkalmával, több más érdekes tárgy mellett látott egy különlegesen szép „kéményes vasalót”, és kapott kedvet ahhoz, hogy saját és Bényi Árpádné, Marika néni gyűjteményében található, valamint néhány kölcsönbe kapott vasalókból kiállítást rendezzen az iskola aulájában. És mint azt a megnyitón tapasztalhattuk, a gyerekek élénk érdeklődéssel figyelték a különféle vasalók bemutatóját és szívesen ki is próbálták azokat.

Éva néni, aki 1984 óta tavalyi nyugdíjba vonulásáig dolgozott a Bolyai iskolában, kedvcsinálóként beszélt arról a nógrádi kisfaluról, Kazárról, ahol egy rendkívül gazdag gyűjtemény található a különböző korok vasalóiból, ahol csaknem hétszáz éves a legrégebbi vasaló. A gyerekek megtudhatták azt is, hogy villamos energia hasznosításáig a vasalókat korábban szénnel, spiritusszal, kerozinnal, benzinnel, gázzal használták, és az úgynevezett „kéményes vasaló” a használót védte a szén-monoxid-mérgezéstől. Éva néni azt is elmesélte, hogy bár a villanyvasaló feltalálását sokan amerikai találmánynak tartják, de bizony a villanyvasaló első leírását Zipernowsky Károly 1882-ben készítette.

Éva néninek nem ez az első kiállítása az iskolában, hiszen eddig már kilenc tematikus bemutatót szervezet. Legutóbb éppen lámpakiállítás, de korábban voltak „Horgolt mesék”, kindertojásba rejtett meglepetések, szalvéták, perselyek, különleges üvege, Teddy-mackók és Matchbox márkájú kisautók is.