HÍREK  2020. február 28.      748
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újszerű akadálymentesítés a szakrendelőben

Az elmúlt időszakban több megjegyzés érte az intézmény aulájában az akadálymentes feljutás kiválasztott módját, ezért felkérték az építészt, hogy ismertesse választását – tájékoztatta lapunkat Dr. Kumin Marianna főigazgató, aki eljuttatta hozzánk Kovács Zoltán építész szakvéleményét is.

egeszsegugyi-intezet-akadalymentesites

Az építész által választott megoldást, az emelőlift beépítését jogszabály rögzíti (253/1997(XII.20.) Korm.rendelet 66. paragrafus (2) bekezdés) és az indokolja, hogy „az akadálymentes rámpa emelkedése maximum 5 százalékos lehet, amennyiben az áthidalandó szintkülönbség több mint 17 centiméter. A rendelő aulájánál 87 centiméter szintet kellett leküzdeni. A korábban meglévő rámpa emelkedése a megengedett 5 százalék helyett 16,5 százalékos volt, hosszúsága 5,20 méter, ami nem felelt meg a rászorultaknak sem”. A szakvélemény szerint, ha az előírásoknak megfelelő akadálymentes rámpa került volna az intézménybe, akkor közel 18 méter hosszú, plusz félúton egy 1,50 m-es pihenővel kiegészített rámpát kellett volna építeni. Jól látszik, ez rengeteg helyet vett volna el az amúgy is nem túl nagy alapterületű aulából.

Bár a megoldás szokatlan és újszerű, de az intézmény vezetése és dolgozói remélik, a betegek mielőbb megszokják és szívesen használják majd az emelőliftet.

Amikor tavaly szeptemberben ünnepélyesen átadták az önerőből felújított Kispesti Egészségügyi Intézetet, Dr. Kumin Marianna főigazgató arra kérte a kispestieket, hogy legyenek türelemmel, hiszen meg kell szokniuk mind a betegeknek, mind pedig az itt dolgozóknak az új betegirányítás rendjét és az ezt kiszolgáló technikai eszközöket is.
De a főigazgató ígéretet tett arra is, hogy a betegek véleményét, észrevételeit beépítik majd a további működésbe. Ez a párbeszéd azóta is folyamatos.