HÍREK  2020. március 11.      1,376
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Indul a vizsgálódás

Megtartotta második ülését az Antikorrupciós Tényfeltáró és Vizsgáló Bizottság (AKTV) kedden. A bizottság tagjai, hosszú, olykor csapongó, politikai és személyeskedő megjegyzésekkel tarkított ülésükön elfogadták, hogy vizsgálódásuk középpontjába az önkormányzat ingatlan- és építőipari, valamint a járda- és útfelújítások, -építések, -karbantartások ügyeit állítják.

varoshaza-altalanos

Januárban döntött a képviselő-testület arról, hogy Ferenczi István önkormányzati képviselő önálló indítványára antikorrupciós tényfeltáró és vizsgálóbizottság alakuljon. A bizottság nyilvános ülésekkel 3 hónapig működik, amelynek feladata „a sajtóban a 2019-es önkormányzati választások időszakában, továbbá ezt követően hang- és videó-felvételeken, valamint írásban megjelent, Kispestet érintő, korrupció gyanúját vagy egyéb visszaéléseket felvető, esetlegesen felmerülő további hasonló ügyek vizsgálata, vizsgálati beszámoló készítése, és szükség szerint személyi és/vagy az önkormányzat működésére vonatkozó strukturális átalakítási javaslatok megfogalmazása a korrupciós kockázat csökkentése érdekében.” A bizottság tagjai: Ferenczi István (elnök), Domokos Gábor (alelnök), Dódity Gabriella, Fekete László, Fekete Márk, Paróczai Anikó, Ábelné dr. Juhász Mária (külsős ügyvédként), Sólyomfi Andrea Hanna (külsős tagként).

Az ülés elején korábbra módosították a fókuszban lévő ügyek vizsgálódási időtartamának kezdetét, 2014-ről 2010. január elsejére.

A bizottság tagjai nem fogadták el azt az előzetes javaslatot, amely szerint szakértőként segítse munkájukat Horváth András hálózatelemző, revizor, volt NAV-munkatárs, jogászként, adó- és közigazgatási szakértőként dr. Vancsura István, Semsei Ferenc közös képviselőként, illetve szintén jogászként dr. Sepsi Tibor Lajos. Ezzel szemben egyet értettek és megszavazták Ábelné dr. Juhász Mária javaslatát, hogy közjegyző által jelöltessék ki a igazságügyi szakértői listáról adott ügyekhez egy-egy külső szakértő, ne pedig a pártok képviselői javasoljanak politikai megfontolásból erre a feladatra.

Zárt ülésen döntöttek arról is, kiket (12 fő) hívnak majd meg a legközelebb ülésekre meghallgatásra.