HÍREK  2020. július 18.      848
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Stop a glifozáttartalmú gyomirtónak Kispesten?

Elfogadta a képviselő-testület, hogy a kerületi közterületek fenntartásában jövő augusztus 31-ig fokozatosan elhagyják a glifozátot tartalmazó gyomirtó szerek használatát.

Ferenczi István önálló képviselői indítványára a képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadta, hogy a parkok, fasorok, zöldfelületek és egyéb érintett közterületek fenntartásában 2021. augusztus 31-ig fokozatosan elhagyja a glifozátot tartalmazó gyomirtó szerek kerületi használatát.

A vitában Gajda Péter polgármester egyetértett a képviselő javaslatával és támogatta a Környezetvédelmi Bizottság fokozatos „kivezetésről” szóló módosításait, így javaslatára született az az egyéves határidő, ameddig a glifozáttartalmú gyomirtó szereket még használhatják a Közpark Kft. szakemberei a parkok, fasorok, zöldfelületek és egyéb érintett közterületek fenntartásában.

Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke hozzászólásában elmondta, hogy a bizottság támogatta a képviselő indítványát azzal a kiegészítéssel, hogy a szer kerületi használatának fokozatos megszüntetésével párhuzamosan kezdődjék meg a lakosság tájékoztatása is a vegyszer használatával együtt járó egészségkárosító kockázatokról, hatásokról, hiszen ha az önkormányzat be is szünteti ennek használatát, a kispestiek még hozzájutnak glifozáttartalmú szerekhez, hiszen azok általános forgalmazása nem szűnik meg. A fokozatos „szerkivezetés” ideje alatt a Közpark Kft. egyre kevesebb ilyen szert használ majd fel, és keresi azokat a megoldásokat, akár élő munkaerő alkalmazásával is, amellyel a szerhasználatot kiválthatja.

Bán Zoltán, a Közpark Kft. vezetője nyilatkozata szerint is a glifozáttartalmú gyomirtó szerek szabadon, mindenki által megvásárolhatóak, amelyeknek a felülvizsgálatára az Európai Unión belül 2021-ben kerül sor. A Közpark Kft. csekély mennyiségű ilyen szert használ fel, főleg gyöngykavicsos utak, macskaköves területek gyomirtására, amellyel jelentős mennyiségű élőmunkaerőt váltanak ki.  

gyom01