HÍREK  2020. szeptember 24.      862
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Továbbélő tárgyak

Székabszurd címmel nyílt meg Duffek Tivadar belsőépítész tervező művész kiállítása a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. November 13-ig tekintheti meg a közönség.

Továbbélő tárgyak
A képre kattintva galéria nyílik. (31 kép)

A szerda esti eseményt az alkotó párja, Bugya Edit vezette be Neogrády Antal Szék című versével, majd Vinczek György alpolgármester köszöntötte Duffek Tivadart, és felolvasta Anthony de Mello jezsuita szerzetes és pszichoterapeuta abszurd egypercesét. A folytatásban Geröly Tamás egy ismert gospel-dallamot idézett meg hangkeltőivel.

Megnyitójában Feledy Balázs művészeti író arról beszélt, hogy a belsőépítészek az iparművészeten belül egyfajta csudabogarak kategóriájába tartoznak, egészen különös a szakmájuk: építészek, formatervezők, tárgy- bútortervezők, de egyik sem, fontos számukra a környezet, de nem környezettervezők, többségük túlterjeszkedik a gyakorlati tervezői feladaton. Duffek Tivadar a belsőépítészi munkával szimultán kiemelkedett abból, autonóm művész lett, új műfajok felé terjeszkedett.

Úgy fogalmazott, hogy Duffek a tárgyak szerelmese, nemcsak gyűjtővé, hanem gyűjtögetővé is vált. Amikor meglát, talál egy tárgyat, abban a pillanatban belelát, beleérez valamit. Így nemcsak gyűjti a tárgyat, hanem a tárgy továbbélésének, továbbéltetésének is látja a lehetőségét. Ezekből jönnek létre a műtárgyak, asszamblázsok. Hogyan jöhetnek létre ezek az alkotások? Ehhez kell Duffek Tivadar, aki fantasztikus módon találja meg a tárgyak új funkcióit, dimenzióit.