HÍREK  2020. október 07.      1,220
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Érzékenyítő színházi előadással ünnepelt a református óvoda

Legyek a lábnyom címmel az Aranyszamár Színház látássérült szereplőkkel bemutatott érzékenyítő előadásával ünnepelte 6. születésnapját a Szőlőskert Református Óvoda kedden.

Érzékenyítő színházi előadással ünnepelt a református óvoda
A képre kattintva galéria nyílik. (23 kép)

Érsek-Csanádi Gyöngyi színész-rendezőtől megtudtuk, a látássérültekből álló Szarkaláb Bandával együtt bemutatott előadás címét Szabó T. Anna Jegygyűrű című verséből vették, azt fogalmazza meg, milyen módon kell jelen lenni és elfogadni a látássérült embereket.

Úgy állítottuk össze a produkciót, hogy minden korosztályt megszólítson, hiszen – ezt hiszem és vallom – az elfogadás nem korosztályfüggő. Fontos, hogy minél korábban foglalkozzunk a témával. A műsor szövege klasszikus és kortárs költők műveiből, valamint a vak szereplők vallomásaiból, gondolataiból állt össze. Próbáltuk a különböző művészeti ágakkal érzékeltetni, milyen is az ő világuk, mi az az út, ami hozzájuk vezet – mondta el az Aranyszamár Színház vezetője.

A gyerekek nyitottak, érdeklődők voltak, ez annak is eredménye, hogy a Szőlőskert óvoda elkötelezett az érzelmi intelligencia fejlesztésében – fogalmazott Rajkiné Sörös Andrea intézményvezető, hozzátéve, hogy a hétköznapokban is az a legfontosabb számukra, hogy a kisgyerek örömmel, jókedvvel, vidáman érkezzen az oviba, és törekednek rá, hogy a nyitottsága, kíváncsisága, a dolgok iránti aktivitása a nap folyamán is megmaradjon.

„Nekünk, keresztyén embereknek fontos, hogy a gyermekek lássák, érezzék és természetesnek vegyék, hogy azok, akiket sérült emberekként tartunk számon, ők is Isten szeretett teremtményei, és íme, teljes életet élnek. Ők is igazi emberek, mint mi. Ez a legfontosabb” – mondta el az előadás kapcsán lapunknak Harkai Ferenc Csaba lelkipásztor.

Arról is beszélt, hogy csodát éltek meg ebben a hat esztendőben. Hat éve ezen a napon kaptuk meg a működési engedélyt és az önkormányzattal, valamint a kormányhivatallal szoros együttműködésben a fenntartó Budapest-Kispest Központi Református Egyházközség egy hónap alatt mindent előteremtett ahhoz, hogy elindulhasson és működhessen az intézmény, amelybe három csoportban 66 kisgyerek jár.