HÍREK  2020. november 04.      796
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Emlékezés a Határ úti kopjafánál a nemzeti gyásznapon

A koronavírus miatt csak maroknyi emlékező volt jelen ma a Határ út és az Ady Endre út kereszteződésénél az 1956. november 4-től itt zajlott harcok emlékére emelt kopjafánál amelyet „A hazáért vérüket áldozó kispesti ’56-osok emlékére állította” a néhány éve már elhunyt „Porubszky István ’Potyka bácsi’, kispesti szabadságharcos és Kispest Önkormányzata 2006-ban.”.

Emlékezés a Határ úti kopjafánál a nemzeti gyásznapon
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Az önkormányzat nevében Vinczek György és Varga Attila alpolgármesterek helyezték el az emlékezés virágait a kopjafánál. A kispesti ’56-os Szövetség jelen lévő tagjai, Égi Pál, Jancsovics János, Karácsony Ernő, akik még élő tanúi az akkori eseményeknek, néma főhajtással és koszorúval emlékeztek mindazokra, akik a fegyveres harcokban itt ellenálltak. Égi Pál, az ’56-os Szövetség elnöke most is megemlékezett arról, hogy a szovjet hadvezetés tanult az október 24-25-i sikertelen harcokból, és a november 4-ei támadáskor a páncélosok mellett gyalogságot is bevetett a szabadságharcosok ellen – sikerrel.

Emlékezés a Határ úti kopjafánál a nemzeti gyásznapon
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

A vírushelyzet miatt az 1956-os forradalom és szabadságharc egy másik jelentős kerületi megemlékezése, a Kispesti Nemzetőrség emléktáblájának koszorúzása is hasonlóan szűk körben zajlott október 28-án. Az egykori szabadságharcosok – Apró József, a Kispesti Nemzetőrség egykori vezetője, Égi Pál, Jancsovics János és Karácsony Ernő – mellett Vinczek György alpolgármester hajtott fejet a Városháza falán lévő emléktábla előtt.