HÍREK  2020. december 11.      847
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Télen is ellátást kapnak az otthontalanok

Semmit sem enyhültek tavasz óta, még a nyári szabadabb időszakban sem, a korábban bevezetett fertőtlenítési, lázmérési protokollok az intézményben.

voroskereszt01

Folyamatos a fertőtlenítés, maszkot kötelező továbbra is minden ellátottnak hordania, és a másfél méteres távolságot is be kell tartaniuk. Lázmérést minden olyan személynél végzünk, aki igénybe kívánja venni szolgáltatásainkat. Az ellátottak már tudják, megtanulták és betartják ezeket a szabályokat. Ennek is köszönhető, hogy a tavaszi tesztelésnél nem találtunk sem a szociális munkások, sem pedig a hajléktalanok között fertőzött személyt. A munkatársak számára a járvány tavaszi megjelenése óta védőeszközt biztosít a Vöröskereszt. Ősszel még nem volt lehetőségünk lakóink tesztelésére, de reméljük, hogy az eredmények egy újabb tesztelés esetén is negatívak lennének – tájékoztatta lapunkat Csóka Éva, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet Nappali Szociális Központ 2. sz. Ady Endre úti Telephelyének megbízott vezetője.

Napi szervezést igényel, hogy ezen a telephelyen nappal 60 fő tartózkodhatna, de a járványügyi protokoll miatt egyszerre csak 13 ember tartózkodhat a melegedőben. Ezt egyfajta folyamatos forgórendszerrel tudják megoldani. Étkezési lehetőséget egész nap biztosítanak ellátottjaik számára, de azoknak is, akik betérnek hozzájuk.

Csóka Éva elmondta, a kijárási korlátozás főleg az éjjeli menedékhelyen tartózkodókat érinti, de az utóbbi időben nem nőtt a jelentkezők száma. A szálláshelyet 20.00 óráig kell elfoglalniuk a korábbi 22.00 órás beengedési időhöz képest, de tapasztalatai szerint könnyen alkalmazkodtak a változásokhoz. Az éjjeli és időszakos éjjeli menedékhelyet összesen 28-an vehetik igénybe, ám a megfelelő távolságtartás miatt ezt a számot is csökkenteniük kellett, így jelenleg maximum 20 hajléktalant tudnak fogadni estére. Mivel a Vöröskereszt szervezete több szállóval rendelkezik Budapesten, így minden olyan jelentkezőnek tudnak szállást biztosítani, aki jelentkezik, mert nem szeretné közterületen tölteni éjszakáit.

A szakember szerint „észre kell venni azt is, amit néha nem szeretnénk észrevenni”. Amennyiben valaki olyan embert lát az utcán, aki segítségre szorul, mindenképp értesítse a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatát (06-1-338-4186), ők ugyanis területi lefedettség alapján tudni fogják, hogy a bejelentés melyik utcai gondozó szolgálat működési területéről érkezett.

Kispesten az ellátási területen tartózkodó ügyfelek elhelyezéséről együttműködési megállapodás alapján az önkormányzat támogatásával a Magyar Vöröskereszt Utcai gondozó szolgálata és a Kijárat Egyesület Utcai gondozó szolgálata gondoskodik.