HÍREK  2012. március 08.      1,552
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Takarékos az idei költségvetés

Elfogadta a képviselő-testület a kerület idei költségvetését. A szerdai rendkívüli ülésen egyebek mellett ideiglenes mentőállomás biztosításáról és óvodafelújítási pályázat benyújtásáról is döntöttek.

Takarékos az idei költségvetés
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

A zárt ülést követően elsőként a 2012-es költségvetést fogadta el a testület. Gajda Péter polgármester (MSZP) a napirend tárgyalásakor arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi években mindig null- vagy pozitív szaldóval zárta az évet az önkormányzat, tavaly viszont a központi ás a fővárosi források elapadása és az elmaradó bevételek miatt 700 milliós hiány keletkezett. Ezt görgeti tovább a kerület, ezért az idei büdzsét több mint 500 millió forintos mínusszal tervezi az önkormányzat. Hangsúlyozta, hogy sikerült olyan kompromisszumos költségvetést készíteni, amely biztosítja a kerület stabilitását. Ez azért is fontos, mert a jövőben már hitelfelvétel nélkül kell tervezni a költségvetést. Elmondta, bízik benne, hogy ha ezt az évet túléli a kerület, a következő években jobb lesz a helyzet. Kránitz Krisztián, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke (MSZP) olyan fejlesztéseket említett, amelyek, akkor indulhatnak, ha lesz bevétele a kerületnek. Ezek közé tartozik az uszoda felújítása és Polgármesteri Hivatal informatikai fejlesztése is. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szociális ágazat ugyanolyan költségvetési lyukat eredményezhet, mint tavaly. Ékes Gábor alpolgármester (Fidesz-KDNP) megemlítette, hogy a 2010-ből áthúzódó kifizetések is terhelik a költségvetést, és hozzájárultak a hiányhoz. Fekete László képviselő (MSZP) is megjegyezte, hogy sokan állnak sorba majd segélyért. Vinczek György alpolgármester (MSZP) sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a gyermekfelzárkóztatási programok szenvednek hiányt a szigorú költségvetés miatt.

Rábólintott a testület az Országos Mentőszolgálat Közép-magyarországi Regionális Mentőszervezetének kérelmére: a Kossuth utcai mentőállomás felújításának idejére a Hunyadi utcába költözhetnek a kispesti mentők.

Az önkormányzat idén 100 ezer forinttal támogatja a XVIII. kerületi Helytörténeti Gyűjteményt: az intézmény a Hoffher-Dutra Emléktársasággal együtt szervezi a Gépmajálist.

Pályázatot nyújt be az önkormányzat az Arany Óvoda felújítására. Az elnyerhető legfeljebb 200 millió forintos támogatáshoz a testület megszavazta a szükséges 10 milliós önrészt.

Közösségi kert működéséhez szükséges közterület használatba adásáról köt megállapodást az önkormányzat a Városi Kertek Közhasznú Egyesülettel. A kert a Bem utca és az Irányi utca kereszteződésénél található zöldterületen épülhet meg. Ezzel összefüggésben módosult a közterületek használatáról szóló rendelet is: a jövőben nem kell közterület-használati díjat fizetni, ha a közterületet közösségi kert, önellátó mezőgazdasági terület céljára veszi igénybe egy közösség.